Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Šta je sve pokazala Vojska Srbije

Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Šta je sve pokazala Vojska Srbije

Združena taktička vežba “Vihor 2024“

Posle 12 dana uvežbavanja na poligonima i vežbalištima širom Srbije, Združena taktička vežba s bojevim gađanjem „Vihor 2024“ imala je svoje finale juče na privremenom poligonu Pešter gde je ujedno održan i Dan visokih zvanica.

Prikazu je prisustvovao najviši državni i vojni vrh Srbije, kao i politički vrh Republike Srpske.

Naravno, i Tango Six.

Kako su poručili iz ministarstva odbrane vežba „Vihor 2024“ izvedena je s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih snaga, bila je to jedna od većih vežbi koju je Vojska Srbije izvela u proteklih nekoliko godina, ali su vremenski uslovi uticali da učešće vojne avijacije bude u mnogo manjem obimu nego što je to bio slučaj 2018.2020. i 2021. godine.

Na vežbi je upotrebljen veliki broj novih sredstava naoružanja, ali i serijski modernizovanih oklopnjaka / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Na pešterskom poligonu svoju obučenosti i spremnost prikazalo je više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, RV i PVO kao i Specijalnih snaga.

Združena taktička vežba “Vihor 2024“

Korišćeno je više od 500 različith vrsta sistema naoružanja, od kojih je većina već viđena, ali je i ovoga puta bilo i premijera.

Osim sredstava koja se nalaze u operativnoj upotrebi, dejstvovano je i oruđem koje se nalazi u razvoju, a koja će u bliskoj budućnosti ući u naoružanje.

Iz ministarstva odbrane je napomenuto da je vežba bila je koncipirana tako da odgovara uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji, da su komande i jedinice Vojske Srbije rešavale su raznovrsne taktičke i vatrene zadatke u vezi s planiranjem i izvođenjem operacija odgovora na krizu.

Izviđačka besposadna letelica Vrabac / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Optoelektronska oprema, radarski sistemi, sistemi veze neophodni su za postizanje što bolje situacione svesnosti / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Vežbu je karakterisala upotreba velikog broja sistema za prikupljanje obaveštajnih podataka, od optoelektronskih sredstava kojima su opremljene pešadijske i specijalne jedinice, radarskih sistema snaga za protivvazduhoplovna dejstva, raznih komandnih stanica i vozila, preko izviđačkih dronova i izviđačko-borbenih daljinski pilotiranih vazduhoplova.

Prema scenariju vežbe aktivnosti su započete izviđanjem borbenog rasporeda neprijatelja i prikupljanjem obaveštajnih podataka korišćenjem daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-95, oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS, izviđačkim sistemima na terenskim vozilima NTV i HMMWV, kao i izviđačkih dronova (kvadkoptera) različitih tipova.

Artiljerijsko-raketni sistemi PVO Pancir i PASARS / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

U sledećoj fazi vežbe videli smo bojevo dejstvo protivvazduhoplovne odbrane sopstvenih snaga, i to artiljerijsko-raketnog voda sa sistemima Pancir, baterije sa sistemima PASARS, kao i voda opremljenog lakim prenosnim raketnim sistemima PVO.

Nakon otkrivanja neprijateljskih jurišnih aviona, helikoptera i roja dronova, na njih je dejstvovano topovima i raketama.

Dva strelca lansiraju rakete sistema PVO Strela-2M / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Združena taktička vežba “Vihor 2024“

Posebno je efikasno izgledalo neutralisanje drona topovima sistema Pancir čija je posada metu Gannet (o kojoj smo prvi izvestili početkom godine) pogodila dejstvujući kratkim rafalom.

Na svetleću padobransku minu dejstvovalo se raketnim sistemima Strela-2M, lanirane su tri rakete, jedna sa sistema Pasars, a dva su lansirala strelci iz PVO voda.

Sve tri rakete su proletele veoma blizu cilja, što se smatra pogotkom.

Većina glavnih elemenata raketnog sistema PVO srednjeg dometa tipa FK-3 bila je postavljena na poseban dobro vidljiv položaj / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Deo PVO sopstvenih snaga činio je i raketni sistem PVO srednjeg dometa FK-3, koji je prvi put je javno prikazan na nekoj vojnoj vežbi.

Na posebnom raketnom položaju bili su postavljeni glavni elementri baterije ovog sistema koje su činili komandna stanica, nišanski i osmatrački radar, vozilo agregat kao i dva samohodna lansirna oruđa.

Dron-kamikaza “Osica“ upotrebljena kako je i predviđeno – u sadejstvu sa izviđačkom besposadnom letelicom “Vrabac“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Nakon toga prisutni su mogli da vide jednu od premijera novih borbenih sredstava.

Upotrebom besposadne letelice Vrabac u naoružanoj varijanti ‘‘Vrabac bombarder‘‘ je u sadejstvu sa dronom-kamikazom ‘‘Osica‘‘ uništena manja grupa neprijateljskih snaga i borbenog osiguranja koja je prethodno uočena izviđanjem.

Na neprijateljsku diverzantsku grupu koja je otkrivena u naseljenom mestu je potom dejstvovano raketnim sistemima „Kornet“ postavljenim na terenska vozilia HMMWV.

Delovi neprijateljskog borbenog osiguranja uništeni su daljinski upravljanim borbenim platformama „Mali Miloš“, dejstvom snajperskih timova, mitraljezom kalibra 12,7 mm daljinski upravljive borbene stanice na vozilima HMMWV i NTV, i mitraljezima KPVT kalibra 14,5 mm sa oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS,

Prvi put na ZTVBG, naoružani dron IKA-Bombarder / Foto: PR-DC

Istovremeno je na iste ciljeve dejstvovala grupa operatora kvadkoptera kamikaza ‘‘Komarac‘‘ i borbenih dronova, što je bila još jedna premijera nekog borbenog sredstva na jednoj ovakvoj vežbi.

Pri tom treba napomenuti da je dron koji je spiker nazvao samo oznakom „20“ zapravo letelica IKA-20M (odnosno naoružana verzija IKA-Bombarder) kompanije PR-DC kojim je izvršeno uspešno dejstvo sa 12 minobacačkih granata koje su pogodile centar mete.

Samohodna haubica “Perun“ kalibra 155 mm u dejstvu / Foto: Isečak iz video snimka kompanije Jugoimport
Lansiranje rakete sistema ALAS iz LRSVM M-18 “Oganj modularni“ / Foto: Isečak iz video snimka kompanije Jugoimport

Za neutralisanje neprijateljskih snaga, je korišćen i artiljerijski sistem „Perun“ kalibra 155 mm koji se nalazi u razvoju, dok je iz samohodnog višecevnog lansera raketa M-18 ‘‘Oganj modularni‘‘ lansirana vođena raketa sistema ALAS što se do sada vrlo retko viđalo na sličnim vežbama.

Dva srednja višenamenska transportna helikoptera Mi-17V-5 u akciji borbeniog traganja i spasavanja / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Timovi specijalnih jedinica imali su zadatak da neutrališu snage neprijatelja koje su zaposele nekoliko ključnih objekata infrastrukture, a njihovo desantiranje izvedeno je sa dva srednja transportna višenamenska helikoptera Mi-17V-5. Borbeno osiguranje desanta izvršile su posade dva desantno-jurišna helikoptera Mi-35M.

Na vežbi je korišeno samo 5 aviona, od toga dva višenamenska borbena aviona MiG-29SM+ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six
Jurišnik Orao u dejstvu nevođenim raketama Munja / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Simulaciju čišćenja neba od neprijateljskih borbenih aviona, i obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru izveli su piloti višenamenskih borbenih aviona MiG-29SM+, a nakon toga su posade jurišnih aviona Orao izvršile pružanje vazduhoplovne vatrene podrške dejstvujući nevođenim raketama vazduh-zemlja M-15 ‘‘Munja‘‘ kalibra 128 mm.

I dalje u stroju, srednji transportni helikopter Mi-8T / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

U scenariju vežbe našlo se i borbeno traganje i spasavanje.

U toku dejstva jurišne avijacije, prema scenariju, došlo je do obaranja jednog aviona i tim za specijalne operacije imao je zadatak da pronađe i spasi pilota.

U toj akciji korišćen je srednji transportni helikopter Mi-8T, a borbeno obezbeđenje iz vazduha izvršile su posade dva laka višenamenska helikoptera H145M u naoružanoj varijanti.

Dejstvo MSVLR “Tamnava“/ Foto: Isečak iz video snimka kompanije Jugoimport

Vatrena priprema napada izvršena je dejstvom artiljerijske, raketne i bataljonske vatrene grupe po snagama neprijatelja, čime su stvoreni uslovi za uvođenje prvog borbenog ešelona u borbu.

Pri tom je izvšeno dejstvo vučnim top-haubicama Nora M84 kalibra 152 mm, samohodnim top-haubicama Nora-B52 M15 kalibra 155 mm, minobacačima M-75 kalibra 120 mm, modernizovanim samohodnim haubicamaa M-21 „Gvozdika“ 122 mm, lanserima raketa M-17 ‘‘Oganj digitalizovani“ kalibra 128 mm, a interesantno je i da su rakete 122 mm lansirane iz novih modularnih samohodnih višecevnih lansera „Tamnava“ koje tek trebaju da uđu u upotrebu.

Posada lakog naoružanog višenamenskog helikoptera H145M vrši raketiranje NRZ S-8KOM / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

U borbu su zatim uvedeni desanto-jurišni helikopteri Mi-35M, srednji transportni višenamenski Mi-17V-5 i naoružani helikopteri H145M.

Posade Mi-35M su po neprijateljskom komandnom mestu bataljona i bataljonskoj vatrenoj grupi izvršili dejstvo radio-komandnim protivoklopnim raketama 9M120 Ataka koje su bile veoma precizne.

Ovi helikopteri su ubrzo imali i desjtvo nevođenim raketnim zrnima (NRZ) S-8KOM kalibra 80 mm.

Takođe sa NRZ S-8KOM su po pešadiji neprijatelja raketiranje izvršile posade Mi-17V-5, a istim ubojnim sredstvima i posade H145M koje su neutralisale neprijateljske snage u prvom borbenom ešalonu.

Po neprijateljskim borbenim vozilima pešadije dejstvovale su žično vođenim protivoklopnim raketama Maljutka posade 4 naoružana helikoptera GAMA. Moglo se videti da od 8 lansiranih raketa jedna nije pogodila metu.

Dejstvo topovima sistema PASARS po ciljevima na zemlji / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

U nastavku vežbe je po isturenom položaju dela snaga neprijatelja ponovo dejstvovano dronovima samoubicama „Komarac“ dok su topovima po ciljevima na zemlji dejstvovale posade artiljerijsko-raketnih sistema PASARS.

Pre nego što će započeti napad prvog borbenog ešelona, na uočene neprijateljske snage su na velikim daljinama topovima 125 mm dejstvovale posade zenkova T-72B1MS dva tenkovska voda.

Istovremeno su sa borbenih vozila pešadije M-80A lansirane i žično vođene protivoklopne rakete Maljutka.

Potom je radi podrške uvođenja snaga drugog borbenog ešelona u borbu, usledilo i raketiranje ciljeva iz Ognjeva M-17 i M-18 raketama kalibra 128 mm.

Među oklopnim borbenim vozilima Lazar 3 našao se i prototip nove varijante Lazar 3M / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Tri tenkovska voda sa tenkovima T-72B1MS i M-84 kao i vod borbenih vozila pešadije M-80 nastupila su na glavnom pravcu napada.

Na pomoćnom pravcu nastupila je pešadijska četa (bez jednog voda) sa oklopnim borbenim vozilima Lazar 3 i MRAP vozilima M-20, kao i tenkovski vod sa tenkovima T-72B1MS. U napad su uvedene snage prvog i drugog ešelona koje su napredovale ka faznim linijama 1 i 2.

Posle izbijanja snaga drugog borbenog ešelona na faznu liniju 2, nastupile su snage rezerve sa modernizovanim tenkovima M-84AS2, oklopnim transporterima BOV OT M-21.

Specijalne snage su se prevozile u borbenim oklopnim vozilima M-16 ‘‘Miloš‘‘ i njihov zadatak je bio sprečavanje dovođenja svežih snaga neprijatelja.

Za protivvazduhoplovnu zaštitu snaga u nastupanju bila je zadužena samohodna raketna baterija raketnog sistema PVO 2K12 ‘‘Kub‘‘ koja je pratila jedinice u napadu i zaposela vatreni položaj.

Baterija se sastojala iz radarske stanice za osmatranje i navođenje, kao i tri samohodna lansirna oruđa.

VTI-jev radio ometač dronova / Foto: Živojin Banković, Tango Six
Anti-dron puška kompanije Iritel / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Ono što treba istaći je da smo na vežbi prvi put imali prilike da u većem ili manjem broju vidimo serijski modernizovane tenkove M-84AS2, potom serijski modernizovana borbena vozila pešadije M-80AB2, serijske oklopne transporttere BOV OT M-21, MRAP vozila M-20.

Osim toga upotrebljen je i novonabavljeni sistem za otkrivanje i ometanje besposadnih vazduhoplova tipa „Repelent”, širokopojasni VHF/UHF radiogoniometar ‘‘Vera‘‘, domaći VTI-jev radio-ometač dronova i Iritelova anti-dron puška.

Impresivan brisanjac transportnog aviona An-26 koji je i dalje u operativnom stanju / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Još jedna od atrakcija vežbe koja se dogodila na njenom samom završetku, bio je nalet transportnog aviona An-26 za koga je navedeno da je njime izvršeno snabdevanje naoružanjem i ostalim potrebnim sredstvima sopstvenih snaga radi nastavka napadne operacije.

Avion je leteo veoma nisko, skoro u brišućem letu, prateći konfiguraciju terena što je bilo veoma neobično ali i impresivno obzirom da je tako nešto izvedeno transportnim avionom.

Deo formacije od 15 helikoptera koji su korišćeni na vežbi / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Posle završetka vežbe pred prisutnima je izvršen i prelet svih helikoptera koji su korišćeni u realizaciji aktivnosti, jedan za drugim je preleteo ukupno 15 helikoptera, i to 4 Mi-35M, 4 Mi-17V-5, jedan Mi-8T, dva H145M i 4 GAMA.

VIP Super Puma H215 HJP MUP-a Srbije / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Bilo je zanimljivo videti letelice odnosno helikoptere kojima su na Pešter stigli zvaničnici.

Državni vrh Srbije je prevezen u tri helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a Srbije (HJP), i to u dva srednja transportna višenamenska H215 Super Puma od kojih jedan u VIP konfiguraciji, i jednim lakim višenamenskim H145M.

Helikopter Ansat Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a Republike Srpske / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Politički vrh Republike Srpske stigao je u jednom lakom višenamenskom helikopteru AW119KXe Koala Helikopterskog servis Republike Srpske. Interesantno je da su korišćena i oba ruska laka višenamenska Ansata Helikopterske jedinice Specijalne antitetorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su, kao i Super Pume HJP prvi put viđeni na jednoj ovakvoj manifestaciji.

autor: tangosix.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.