Žrtve mobinga – VIŠE OD 50 PRIJAVA ZA UZNEMIRAVANJE

Žrtve mobinga – VIŠE OD 50 PRIJAVA ZA UZNEMIRAVANJE

Uznemiravanje od strane osoba u radnom okruženju gotovo su svi doživjeli. I žene i muškarci. Svih dobi i obrazovanja. Nažalost, razlika je samo u nijansama. Kad problemi kulminiraju traži se pomoć nadležnih. Tim povodom na vrata Sindikata žrtve su već zakucale.

 „Više od 50 radnika u Republici Srpskoj prijavilo je uznemiravanje na radu, nakon što je sredinom oktobra prošle godine stupio na snagu Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu”, potvrdio je za magazin Faktor generalni sekretar Saveza sindikata Goran Stanković.

Ipak, strah, najčešće za egzistenciju, još uvijek je prisutan pa prilikom prijava radnici koriste mogućnost da ne otkrivaju identitet.

„Imali smo više od 50-60 takvih poziva. Moramo napomenuti da je dvije trećine njih i dalje imalo određeni strah, pa nisu željeli da se predstave”, ukazuje Stanković.

Međutim, oko 20 radnika punim imenom i prezimenom progovorilo je o problemima sa kojim se suočavaju na radnom mjestu.

FIZIČKO, PSIHIČKO I SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE

Godinama su sindikalci dobijali pritužbe radnika, prvenstveno onih koji nisu njihovi članovi, da na radnom mjestu trpe neki od vidova uznemiravanja.

Stoga se i insistiralo na posebnom zakonu koji bi tretirao ovu oblast i usvojen je u oktobru prošle godine.

To je prvi put od nastanka Republike Srpske da zakon štiti radnike od fizičkog, psihičkog i seksualnog uznemiravanja na radu.

Njegov cilj je preventivne prirode i trebalo bi da doprinese poboljšanju stanja u ovoj oblasti.

Nakon stupanja na snagu ovog zakona značajan broj radnika se odvažio da pitanje uznemiravanja prijavi nadležnim institucijama, ali i da zatraže pomoć Saveza sindikata u tim procesima.

Pripremili su i vodič za primjenu Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, u kojem se precizira kako da radnik sebe zaštiti.

Zakonom je precizirano da je teret dokazivanja na poslodavcu, dok se od radnika traže određene indicije kako bi pred inspekcijom, a zatim u Agenciji za mirno rješavanje sporova i sudskim putem dokazali svoje tvrdnje o određenom vidu uznemiranja.

Kada poslodavac zna da radnik može pokrenuti postupak i da ga štiti zakon, pojava uznemiravanja bi trebalo da bude manje prisutna u Srpskoj.

I U PRIVATNOM I JAVNOM SEKTORU PODJEDNAKO

Uznemiravanje na radu prisutno je, kažu u Sindikatu Srpske, i u javnom i privatnom sektoru.

Više je prijava od strane žena.

Međutim, navodi Stanković, u zadnje vrijeme dobili su i pritužbe muškaraca, koji se žale na uznemiravanje različitih nivoa rukovodilaca – ženskog pola.

„Nema pravila, pa čak i kada je u pitanju starosna struktura žrtava. Uznemiravanje se podjednako dešava i kod radnika mlađe, srednje i starije životne dobi. Nažalost”, ukazuje za naš magazin generalni sekretar Saveza sindikata. Zaposleni su najčešće uznemiravani od osobe koja im je nadređena. Radnici, posebno kreditno opterećni i niskih primanja, često trpe uznemiravanje kako bi sačuvali radno mjesto i sačuvali egzistenciju.

Podaci Saveza sindikata pokazuju da je, kada je u pitanju privreda, najviše prijava stiglo od strane radnika u oblasti tekstilne industrije, gdje je u najvećem broju zastupljena ženska radna snaga, slabijeg obrazovanja. Kada je u pitanju javni sektor, najviše pritužbi je od radnika u upravi i zdravstvu. Stanković kaže da se niži rukovodioci, tzv. „šefići” češće pojavlju kao osobe koje vrše uznemiravanje. „Ima i uznemiravanja direktno od strane direktora i poslodavaca”, precizira on.

ROK ZA PRAVILNIK 19. APRIL

Šest mjeseci nakon stupanja na snagu ovog zakona, odnosno do 19. aprila ove godine, poslodavci su bili dužni da pripreme pravilnik, koji reguliše postupak zaštite od uznemiravanja na radu, jer je cilj zakona da se svaki prijavljeni slučaj riješi unutar preduzeća, odnosno institucije, gdje se dešava.

Savez sindikata će tražiti podatke da li su svi poslodavci, koji zapošljavaju više od 15 radnika, donijeli taj opšti akt.

Ukoliko to izostane, biće angažovani inspekcijski organi, jer je donošenje pomenutog pravilnika zakonska obaveza svakog poslodavca.

Stanković ističe da su u Sindikatu stoga izradili priručnik, kako bi ispunili i informativno-edukativnu ulogu, odnosno radnike upoznali sa tim odredbama ovog zakona.

Pozvao je radnike da ne trpe uznemiravanje na radu, kojim nisu samo oni pogođeni, već i njihove porodice i okruženje, te poslodavac.

U bilo kojem slučaju povrede prava mogu da se obrate i Savezu sindikata, koji će pokušati da im osigura adekvatnu zaštitu.

MOŽE I OBRNUTO

Zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu reguliše i situaciju u kojoj grupa radnika na određen način može da uznemirava poslodavca.

U Savezu sindikata Srpske potvrdili su za Faktor da, do sada, nisu imali takvih prijava.

autor:faktormagzin, tekst je izašao u FM 43 štampanom izdanju od 13.aprila 2022. godine

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.