Zvanično počela izborna trka u BiH

Zvanično počela izborna trka u BiH

 Na stotine kandidata koji su dobili zeleno svjetlo za učešće na oktobarskim opštim izborima danas zvanično kreće u lov na glasove birača, a početak kampanje će, tradicionalno, otvoriti lijepljenjem prvih plakata i partijskim skupovima širom Srpske.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je za 2. oktobar opšte izbore i ovjerila rekordan broj političkih subjekata koji su se prijavili za učešće na njima u ostavljenim rokovima. Prvi dan kampanje je, kako su za “Glas Srpske” potvrdili u stranačkim centralama ključnih političkih stranaka u Republici Srpskoj, rezervisan za predstavljanje kandidata, ali i prve poruke koje će uputiti biračima.

SNSD u kampanju kreće iz Banjaluke, a plan je da velika konferencija bude održana večeras na tvrđavi Kastel, gdje će  biti posebno predstavljeni stranački kandidati za ključne političke pozicije – za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Prve poruke iz Banjaluke, kada je riječ o stranačkom rukovodstvu, danas će uputiti funkcioneri DEMOS-a. Generalni sekretar Boran Bosančić kaže da kreću zvanično u kampanju iz banjalučke dvorane “Centar”.

– Riječ je o velikom skupu u večernjim časovima na kojem se očekuje do 1.500 učesnika, a na kojem će se obratiti i zajednički kandidati za predsjednika Srpske Željka Cvijanović, te srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik – istakao je i dodao da će njihovi odbori širom Srpske obilježiti ulazak u kampanju i to puštanjem balona, ali i golubova kao simbola mira i razumijevanja.

Glasaće se za:

* tri člana Predsjedništva BiH

* predsjednika i dva potpredsjednika RS

* poslanike u Narodnoj skupštini RS

* poslanike u Parlamentu BiH

* poslanike u Parlamentu FBiH

* skupštine deset kantona u FBiH

Banjaluka je prva lokacija i na spisku Ujedinjene Srpske. Šef stranačkog izbornog štaba Neven Stanić istakao je da će u centru grada, u blizini Trga Krajine, postaviti svoje promotivne štandove, a tu će se okupiti i stranački funkcioneri i predsjednici odbora.

– Krećemo iz Banjaluke, a ključna poruka je sažeta u našem slogu  “Srpska su ljudi”. Dugo smo pripremali naš sveobuhvatan program, koji ćemo u ovim danima kampanje predstaviti u svim lokalnim zajednicama u Republici – rekao je Stanić.

U DNS-u će početak kampanje ozvaničiti konferencijom za novinare i to u Banjaluci, na kojoj će se obratiti predsjednik i potpredsjednik stranke Nenad Nešić i Radislav Jovičić, koji su i kandidati za Predsjedništvo BiH i Palatu Republike. U DNS-u su potvrdili da će danas predstaviti i vizuelni identitet, te slogan stranke u predstojećoj izbornoj kampanji.

Socijalisti pod rukovodstvom Petra Đokića u bitku za glasove kreću, kako je rečeno u SP-u, iz Bijeljine, gdje je planiran veliki skup i predstavljanje kandidata za opšte izbore.

Semberiju su izabrale i najveće opozicione partije. U SDS-u, čiji je lider Mirko Šarović kandidat za člana Predsjedništva BiH, potvrdili su da će u etno-selu Stanišići kod Bijeljine biti velika konvencija stranke, sa koje će uputiti ključne poruke, a PDP kreće iz Brčkog.

– U Brčkom će se obratiti kandidat za predsjednika Srpske Jelena Trivić, koja će se prethodno obratiti i na skupu SDS-a u Bijeljini i predsjednik PDP-a Branislav Borenović – poručili su iz te partije i dodali da će danas kandidati PDP-a za Narodnu skupštinu iz banjalučke izborne jedinice biti predstavljeni na Trgu Krajine u najvećem gradu Srpske, gdje će se obratiti Draško Stanivuković.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.