Oštre reakcije na Kurtijeve prozivke „Glupa izjava, koja doliva ulje na vatru u regionu“

Oštre reakcije na Kurtijeve prozivke „Glupa izjava, koja doliva ulje na vatru u regionu“

Od lažnog premijera lažne države ne očekuje se ništa drugo do laži, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, komentarišući najnovije prozivke Albina Kurtija na račun Republike Srpske.

Premijer Kosova* u izjavi za medije iz Prištine, između ostalog, uporedio je Republiku Srpsku s ruskom enklavom Kalinjingrad, rekavši da ona “predstavlja prijetnju po stabilnost Zapadnog Balkana”.

Na pitanje Srne da prokomentariše Kurtijevu izjavu, Dodik je poručio da bi premijeru samoproglašenog Kosova bilo bolje da prestane sa destabilizacijom južne srpske pokrajine, te da će tada, prema njegovim riječima, cijeli Balkan biti miran.

– Prepoznat kao osoba koja ne poštuje sporazume i koja svako malo destabilizuje južnu srpsku pokrajinu, sad je dao sebi za pravo da dijeli lekcije po regionu. Kad se već drznuo da komentariše Republiku Srpsku, onda bi bilo pametnije da kaže da Republika Srpska treba da ima isti status kao Kosovo* – rekao je Dodik.

U izjavi za albanske medije s Kosova* Kurti je, između ostalog, ustvrdio i to da je Rusija zainteresovana za nastavak rata i da to vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju, već i za Zapadni Balkan.

– Republika Srpska je postala svojevrsni Kalinjingrad u našem regionu. Od SAD sam tražio da pomognu Kosovu* da uđe u NATO. Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU – rekao je Kurti.

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS i bivši ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, za Srpskainfo kaže da Kurtijeva izjava predstavlja “običnu glupost”, te da antievropsko djelovanje aktuelne vlasti u Republici Srpskoj ne znači da su građani Srpske protiv evropskih integracija.

– Više od 70 odsto građana Srpske, prema posljednjim istraživanjima, podržava ulazak u EU. Kurtijeva izjava dolijeva ulje na vatru i nepotrebno diže tenzije. To je jedna glupa izjava, koja nema nikakvog uporišta u realnosti – poručuje Crnadak.

Premijer tzv. Kosova je nedavno za CNN izjavio i to da “Kosovo* mora da bude veoma oprezno”, jer bi Srbija, prema njegovim riječima, mogla da odigra ulogu posrednika Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu”.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.