Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava! Krompir je namjernica koju svakodnevno korisitimo u ishrani. Sve varijante ovog povrća su omiljene svima.
Pravi se veoma lako, a tako je dobro.
Sastojci:
krompir – 4 veća
pršuta – 200 gr
pavlaka – 250 gr
kačkavalj – 200 gr
origano po ukusu
Priprema
Krompir dobro operite, skuvajte u ljusci, pa ga presecite na pola i kada se malo ohladi izdubite.
Poređajte izdubljene polovine krompira u vatrostalnu posudu.
Za punjenje pomešajte pavlaku, rendani kačkavalj, na kocke isečenu pršutu i malo origana.
Malo rendanog kačkavalja ostavite sa strane da na kraju pospete preko krompira.
Napunite krompir pripremljenim filom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pred kraj pečenja punjeni krompir prekrite rendanim kačkavaljem, pa vratite u rernu na par minuta da se kačkavalj lepo istopi.
Zapečeni punjeni krompir je gotov!
Poslužite toplo
foto:ilustracija
Loša ideja je čuvanje krompira u frižideru
Hladniji vazduh pretvara skrob u šećer, zbog čega ovo povrće poprima slatkast ukus.
Kao i bijeli luk, krompir je bolje čuvati na manje hladnom i mračnom mjestu.
Varenje
Zbog svog visokog sadržaja vlakana, krompir pomaže kod zatvora i pomaže redovnu stolicu koja za ishod ima zdrav probavni trakt.
Dobre strane krompira
Krompir sadrži flavonoide koji štite zdravlje ćelije i time smanjuju verovatnoću pojave kardiovaskularnih bolesti, respiratornih problema i nekih karcinoma.
Krompir sadrži značajnu količinu vitamina B, koji je neophodan za rast, nervni sistem i kardiovaskularno zdravlje.
Skuvan i ohlađen krompir sadrži veću količinu nerastvorljivih vlakana.
Ona vežu štetne materije u crevima, koje se potom izbacuju stolicom.
Stoga ovakav način pripreme krompira (krompir salata), drastično smanjuje njegov glikemijski indeks.
Zbog lake svarljivosti, krompir je dobar kod stomačnih tegoba.
Koristan je u ishrani sportista, pošto sadrži neophodne elektrolite (natrijum i kalijum).
Vitamini B6 i C, kalijum, magnezijum, cink i fosfor iz krompira, mogu značajno pomoći zdravlje kože.
autor: http://blic.rs