Zapečene tikvice sa mljevenim mesom

Zapečene tikvice sa mljevenim mesom

Zapečene tikvice sa mljevenim mesom.

Jednostavan i hranjiv ručak sa malo ugljikohidrata kojem će uživati ​​cijela porodica!

Punjene tikvice klasično su jelo koje nikad ne izlazi iz mode.

Okuse vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama.

Ako si ljubitelj sireva, slobodno uz mozzarellu stavi i sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)!

Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.

 | Author: shutterstock

Zapečene tikvice sa mljevenim mesom

Sastojci:

4 srednje tikvice

1/2 kašike miksa talijanskih začina

so i biber po ukusu

2 kašike maslinovog ulja

400 g mljevenog mesa

400 g pelata

1 luk, nasjeckan

1 kašika mljevenog češnjaka

3/4 šalice mozzarelle

1 kašika nasjeckanog peršina

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.

Tepsiju obloži papirom za pečenje.

Tikvice operi, odreži im krajeve i po dužini prepolovi na polovice.

Kašikom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogoliš“ do kore – ostavi oko 1 cm mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.

Tikvice začini sa soli i paprom te začinima po želji.

Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.

Dodaj mljeveno meso, luk i dinstaj.

Dodajte meso i uz miješanje pirjaj sve dok meso ne poprimi smeđu boju.

Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar.

Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.

Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.

Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.

Pospi peršinom, pa posluži.

Sve zdravstvene prednosti tikvica

Tikvice su namirnica koja često pronalazi svoje mesto u ljetnjim jelima i svima su dobro poznate.

Arheolozi su otkrili da su se tikvice jele čak i 7.000 godina pre nove ere u Meksiku, gde su bile važan deo ishrane pored kukuruza.

Prema tome, ovo povrće izdržalo je test vremena, a osim toga, sadrži i brojne hranljive supstance.

Jedna šoljia tikvica jednaka je jednoj porciji, a ona sadrži svega 19 kalorija, ukupne masnoće – 0,4 grama, natrijuma – 9 miligrama, ugljenih hidrata – 3,5 grama, prehrambenih vlakana – 1,1 gram, šećera – 2,8 grama, a proteina – 1,4 grama i što je važno nema holeterola.

Tikvice su dobre za probavu

Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu probavi, kaže Hageman i dodaje da sadržaj vode takođe pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt.

A stručnjaci sa klinike Mejo kažu da prehrambena vlakna olakšavaju varenje i sprečavaju zatvor.

Ishrana bogata povrćem poput tikvica takođe može da smanji rizik od razvoja hemoroida ili divertikularne bolesti.

Takođe možete da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ako jedete zdravu ishranu koja uključuje netopiva vlakna.

 Tikvice mogu sniziti šećer u krvi

Tikvice mogu pomoći kod snižavanja šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Sa manje od 1,5 grama ugljikohidrata u 100 grama kuhanih tikvica, ovo povrće je izvrsna zamjena za tjesteninu, a često je se upravo tako i priprema.

Prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata značajno pozitivno utječu na snižavanje šećera i inzulina u krvi.

Osim toga, vlakna iz tikvica doprinose stabilizaciji šećera i prevenciji njegovih skokova nakon obroka.

uopšteno, prehrane bogate vlaknima, povezane su sa sniženim rizikom od dijabetesa tipa 2 te poboljšanom osjetljivošću na inzulin.

Zapečeni punjeni krompir: Jelo koje uvek iznova oduševljava!

autor:gastro.24sata/faktormagazin  foto : ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.