Griz kolač sa kajsijama

Griz kolač sa kajsijama

Griz kolač sa kajsijama – kolač sa mjerama na čaše.

Mek i sočan kolač sa grizom, kajsijama i malo oraha.

Sve se  mjeri  na čašu od 200 ml, pa je i priprema laka i brza.

griz kolac sa kajsijama

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša mljevenih oraha
  • 1 čaša mekog brašna
  • 1,5 čaša griza
  • 10 gr praška za pecivo
  • 800 gr kajsija ili nekog drugog voća
Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Jaja umutiti da zapene pa dodati čašu šećera i nastaviti mućenje dok masa ne postane svetlo žuta, pa dodati i drugu čašu šećera i opet dobro umutiti.

Zatim uliti jogurt i ulje.

Nakon njih dodati brašno, griz i mlevene orahe i sve sjediniti.

Pleh 35 x 25cm pouljiti tanko pa posuti brašnom, a zatim istresti masu za kolač.

Odgore staviti iseckane kajsije.

Kada stavite pleh u rernu temperaturu smanjiti na 180 stepeni, pa peći oko 40 minuta zavisno od rerne.

Pečen kolač prohladiti ili ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Kajsija čini čuda za zdravlje

Prepune vlakana

Bilo da ih jedete suve ili svježe, odličan su izvor vlakana.

Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju.

Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Odlične za srce

Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce.

Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića.

Suve kajsije su bogate kalijumkarbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije.

Riznica antioksidanasa

Kajsije su savršen izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, riješićete se toksina nakupljenih preko dana.

Izvor kalcijuma i gvožđa

Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci.

Decilitar i po prirodnog stoodstotnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za karotenom.

Čuvaju kožu

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu.

A antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja.

Pomaže kod mršavljenja

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma.

Kajsije su odličan izbor za međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija.

Jača kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama.

Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

Možda niste znali

Poznati bliskoistočni ljekar Avicena/Ibn Sina (980  1037) pisao je o čudesnoj ljekovitosti kajsija

Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća

Iz Kine, odakle vodi porijeklo, na Sredozemlje ih je dionio Aleksandar Veliki

U staroj Grčkoj su za ovu voćku mislilli da je „zlatno jaje sunca“, dok su u srednjem vijeku vjerovali da uzrokuje groznicu

autor: http://domaćirecepti.net/ faktormagazin.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.