Griz kolač sa kajsijama – kolač sa mjerama na čaše.
Mek i sočan kolač sa grizom, kajsijama i malo oraha.
Sve se mjeri na čašu od 200 ml, pa je i priprema laka i brza.
Sastojci:
- 4 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša mljevenih oraha
- 1 čaša mekog brašna
- 1,5 čaša griza
- 10 gr praška za pecivo
- 800 gr kajsija ili nekog drugog voća
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Jaja umutiti da zapene pa dodati čašu šećera i nastaviti mućenje dok masa ne postane svetlo žuta, pa dodati i drugu čašu šećera i opet dobro umutiti.
Zatim uliti jogurt i ulje.
Nakon njih dodati brašno, griz i mlevene orahe i sve sjediniti.
Pleh 35 x 25cm pouljiti tanko pa posuti brašnom, a zatim istresti masu za kolač.
Odgore staviti iseckane kajsije.
Kada stavite pleh u rernu temperaturu smanjiti na 180 stepeni, pa peći oko 40 minuta zavisno od rerne.
Pečen kolač prohladiti ili ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Kajsija čini čuda za zdravlje
Prepune vlakana
Bilo da ih jedete suve ili svježe, odličan su izvor vlakana.
Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju.
Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.
Odlične za srce
Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce.
Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića.
Suve kajsije su bogate kalijumkarbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije.
Riznica antioksidanasa
Kajsije su savršen izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, riješićete se toksina nakupljenih preko dana.
Izvor kalcijuma i gvožđa
Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci.
Decilitar i po prirodnog stoodstotnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za karotenom.
Čuvaju kožu
Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu.
A antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja.
Pomaže kod mršavljenja
Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma.
Kajsije su odličan izbor za međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija.
Jača kosti
Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama.
Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.
Možda niste znali
Poznati bliskoistočni ljekar Avicena/Ibn Sina (980 1037) pisao je o čudesnoj ljekovitosti kajsija
Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća
Iz Kine, odakle vodi porijeklo, na Sredozemlje ih je dionio Aleksandar Veliki
U staroj Grčkoj su za ovu voćku mislilli da je „zlatno jaje sunca“, dok su u srednjem vijeku vjerovali da uzrokuje groznicu
autor: http://domaćirecepti.net/ faktormagazin.ba