Tri odlična razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike

Tri odlična razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike

Tri odlična razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike.

Paprike volimo u salati, punjene, pečene i zapravo, na baš svaki način. Dolaze u sto boja i oblika, a svjetske su kuhinje dosad smislile bezbroj načina da od njih izvuku najviše, s čime ih kombinovati i kako im još više naglasiti prirodni okus.

Boja paprika pokazuje koliko su zrele, pa su zelene redovno najgorče, a kako dozrijevaju, boja im postaje sve žuća, narančastija ili crvenija, a okus sve slađi.

Paprike su raširene po cijelom svijetu i svim njegovim kuhinjama, pa tako i u našoj, ali nisu samo ukusna nego i vrlo hranjiva i zdrava namirnica.

Paprike su niskokalorične, ali su zato bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa je njihova konzumacija puna blagodati za naš organizam. Možda i niste znali za što je sve dobro ovo šareno ljetno povrće – pa provjerite u nastavku.

1. Paprike su bogate željezom, ali i vitaminom C, koji pospješuje apsorpciju željeza, pa su zato sjajan saveznik u prevenciji anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kojoj su naročito sklona djeca, žene u reproduktivnoj dobi i trudnice.

2. Prepune su antioksidansa, uključujući vitamine A i C, beta-karoten i fenolne spojeve. Ti antioksidansi mogu pomoći u sprečavanju upalnih stanja poput nekih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja. Najveću antioksidativnu aktivnost ima žuta paprika.

3. Paprike sadrže vitamin C, beta-kriptoksantin, kvercetin i luteolin koji imaju protivupalna svojstva. Oni mogu pomoći ublažiti simptome i kroničnu nelagodu kod upala povezanih s artritisom, zbog čega je paprika na popisu hrane koju bi oboljeli oboljeli od artritisa trebali često jesti.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.