Besplatni udžbenici za sve osnovce u Prijedoru!

Besplatni udžbenici za sve osnovce u Prijedoru!

Besplatni udžbenici za sve osnovce u Prijedoru

Grad Prijedor od naredne školske godine finansiraće kupovinu udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole.

Za ove namjene iz gradskog budžeta biće izdvojeno 610 hiljada maraka, saopštio je gradonačelnik Slobodan Јavor.

Grad Prijedor planira da 2024. godina bude godina u kojoj će, pored ranije najavljenih rekordnih ulaganja u sport, značajna sredstva izdvojiti i za obrazovanje i kulturu.

– U planiranju sredstava za obrazovanje urađene su sve pripremne radnje i istraživanja koja se odnose na učenike od 5. do 9. razreda osnovne škole i broj potrebnih udžbenika za narednu školsku godinu.

Očekujemo da će stavka u budžetu za 2024. godinu, koja se odnosi na obrazovanje, biti uvećana za 610.000 KM, što znači da bi svi osnovci u Prijedoru u narednoj školskoj godini imali besplatne udžbenike – stoji u saopštenju gradonačelnika Prijedora Slobodana Јavora.

On podsjeća da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske finansira nabavku udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda.

Pored toga, kako ističe, Grad Prijedor se ponosi prestižnim kulturnim manifestacijama i ustanovama kulture gdje se ti događaji organizuju.

U narednoj godini predviđeno je povećanje ulaganja i u ovoj oblasti.

– Posebno ističemo izdavačku djelatnost Književnih susreta kojom se može pohvaliti malo koja lokalna zajednica, a koja već broji 14 prestižnih izdanja eminentnih imena srpske književnosti.

To je jasan rezultat kvalitetnog rada na promociji jedne od najdugovječnijih manifestacija na ovim prostorima „Književnih susreta na Kozari“ – navodi gradonačelnik.

U planu ove manifestacije za 2024. godinu planirano je izdavanje Monografije o akademiku Sretenu Stojanoviću, jednom od najvećih umjetnika sa ovih prostora, dodaje se u saopštenju.

autor: Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.