Čudesni cvijet simbol Dana primirja

Čudesni cvijet simbol Dana primirja

U Srbiji i širom svijeta nizom manifestacija obilježava se Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, a u znak sjećanja na trenutak kad je primirje stupilo na snagu.

Dan primirja kao državni praznik ustanovljen je u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11.00 sati potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik od 2011. godine, a svečano i na najvišem nivou se obilježava posebno u zemljama pobjednicama Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu, i Belgiji.
Toga dana Srbija se sa ponosom i pijetetom sjeća na stotine hiljada civila i ratnika, nevino i junački stradalih u borbama za odbranu i oslobođenje otadžbine tokom četiri ratne godine – 1914. do 1918.

Natalijina ramonda, biljka feniks, simbol srpske pobjede

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika u Srbiji se koristi cvijet Natalijina ramonda.

Riječ je o zaštićenoj vrsti koja je poznata i kao „cvijet feniks“ jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi zbog čega je i izabrana za simbol obilježavanja ovog značajnog datuma – da ukazuje na uzdizanje srpske države iz pepela i iskušenja kroz koja je naš narod prošao u Prvom svjetskom ratu.

Cvijet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović.

Izvor: Tanjug

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.