Dodik: U ovakvoj situaciji BiH neće ući u EU možda ni za 60 godina

Dodik: U ovakvoj situaciji BiH neće ući u EU možda ni za 60 godina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je BiH trebala dobiti pregovarački status, te da u ovakvoj situaciji neće ući u EU možda ni za 60 godina.

 

Dodik je naveo da je na sjednici Predsjedništva BiH predlagao da se Kristijan Šmit proglasi nepoželjnom osobom u BiH, ali da su to odbila druga dva člana Predsjedništva.

„To dovoljno govori o njihovom licemjerju jer jedno govore u javnosti – da je ono što je Šmit nametnuo nepoželjno i nedoputivo, a neće da prihvate moj prijedlog“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Fon der Lajenovom i sjednice Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da je odbijen i njegov prijedlog da BiH pristupi „Otvorenom Balkanu“, kao i da se prihvati izgradnja gasovoda kako bi BiH imala uredno snabdijevanje gasom.

„Predsjedništvo je `crna rupa`, a ne institucija koja odlučuje“, rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja dolazi u BiH u okviru posjete zapadnom Balkanu, a u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se BiH dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u EU.

„Vijeće naroda Srpske je kvaziinstitucija, a Dom naroda FBIH dejtonska kategorija“

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da bilo kakav pokušaj izjednačavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) sa Vijećem naroda u Republici Srpskoj nije ništa drugo nego ispoljavanje aposlutnog neznanja i nerazumijevanje dejtonske strukture BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše pismo Pokreta za državu upućeno Kristijanu Šmitu u kojem traže da ukine odluku od 2. oktobra i uvede simetrična rješenja za Dom naroda FBiH i Vijeće naroda Republike Srpske, Dodik je rekao da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a i da je legalno imenovan na tu poziciju nema ovlašćenje da nameće bilo šta, niti da interveniše i mijenja odredbe Dejtonskog sporazuma.

„Dom naroda Parlamenta Federacije je dejtonska i ustavna kategorija i on se konkretno spominje kao tijelo u kojem se biraju bošnjački i hrvatski delegati u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH za razliku od Republike Srpske gdje se srpski delegati, kako Ustav kaže, biraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, pojasnio je Dodik, dodavši da ne vjeruje da to ne znaju oni koji su poslali pismo, a ako ne znaju onda neka pročitaju tekst Dejtonskog sporazuma.

Vijeće naroda Republike Srpske, ukazao je Dodik, je kvaziinstitucija nametnuta od visokog predstavnika na osnovu odluke Ustavnog suda BiH koja je donesena preglasavanjem srpskih sudija od bošnjačkih i stranih sudija koji sjede u Ustavnom sudu BiH.

On je naglasio da je taj problem moguće prevazići jedino na način da u narednom priodu dođe do ukidanja Vijeća naroda Republike Srpske, koji je antiustavna i antidejtonska kategorija.

„Republika Srpska odavno razmišlja da ukine neustavno Vijeće naroda, koje se pokazalo kao kočničar napretka i razvoja, a ne garant ravnopravnosti u Republici Srpskoj“, poručio je lider SNSD-a.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.