Dogovor između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara “bliži nego ikada”

Dogovor između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara “bliži nego ikada”

Dogovor između Izraela i Hamasa.

Sporazum između Izraela i Hamasa uz posredovanje Katara je u završnoj fazi i “bliži je nego ikada”, izjavio je za Rojters dobro upućen neimenovani izvor.

Dogovor o višednevnoj pauzi u neprijateljstvima, oslobađanju oko 50 civilnih talaca od strane Hamasa i oslobađanje palestinskih žena i djece iz izraelskog pritvora, je blizu, potvrdio je neimenovani izvor.

Militantni palestinski pokret Hamas izrazio je spremnost da poveća broj talaca koje je bi oslobodio u razmjeni sa Izraelom, rekao je danas za Harec izvor uključen u pregovore.

Šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije kazao je ranije danas da se Izrael i Hamas približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze, navodeći da je Hamas već dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, prenio je Tajms of Izrael.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je ranije danas da vjeruje da je blizu postizanje sporazuma o taocima između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, prenijela je agencija Al Džazira.

U međuvremenu izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost Itmar Ben Gvir pozvao je danas da se najavljeni sporazum sa Hamasom ne sklapa.

“Veoma sam zabrinut jer se priča o nekakvom dogovoru. Glasine govore da će Izrael ponovo napraviti veliku grešku, na sličan način kao i 2011. godine. Taj sporazuma bi doneo katastrofu”, napisao je izraelski ministar, prenosi Tajms of Izrael.

autor:http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.