Hrvatska odgovara: Protjeruje srpskog diplomatu

Hrvatska odgovara: Protjeruje srpskog diplomatu

Protjeruje srpskog diplomatu.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman komentarisao je odluku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije da proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Ministarstvo Srbije navelo je juče kako je donijelo odluku u skladu sa člankom 9. Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose.

„Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću“, saopštilo je juče Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na čijem je čelu Ivica Dačić.

Grlić Radman je danas izjavio da ih zabrinjava što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja i dodatan pritisak na hrvatsku ambasadu u Beogradu.

„Nismo očekivali ovako drastičan potez. MSЕP brzo je odreagovao recipročnom mjerom. Odlučili smo da se savjetnik srpskog ambasadora u Zagrebu, gospodin Petar Novaković, proglasi personom non grata na području Hrvatske. Nota je prije desetak minuta uručena ambasadorki Srbije, a u noti je naglašeno da radnik treba napustiti teritoriju Republike Hrvatske“, navodi ministar.

Ovom prilikom je odbacio osnovu za protjerivanje akreditovanog hrvatskog diplomatu.

„Odluka Srbije predstavlja korak prema pogoršanju odnosa, ali i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika“, kaže Grlić-Radman.

Grlić Radman je istakao kako hrvatskom ambasadoru juče nije otkriven razlog protjerivanja Šnajdera.

„Rečeno je da nije nužno reći razlog, ostalo je na tome. Ne znam razlog te odluke. Tim više je taj čin zabrinjavajući“, ističe.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske juče je, podsjetimo, izrazilo žaljenje zbog te odluke.

autir:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.