Džuvo direktor OBA BiH, Zarić zamjenik!

Džuvo direktor OBA BiH, Zarić zamjenik!

Izvršno obavještajni odbor odnosno Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH te Zoran Tegeltija i Zukan Helez njeni zamjenici imenovali su Almdira Džuvu za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije, a to imenovanje kasnije je potvrdio i Savjet ministara BiH.

Osm Džuve, Savjet ministara BiH imenovao je i Ristu Zarića, za njegovog zamjenika te Damira Bevnadu za glavnog inspektora, a za ovo imenovanje dobijeno je pozitivno mišljenje Predsjedništva BiH.

Imenovanjem Džuve, Osman Mehmedagić Osmica i zvanično je smjenjen sa te funkcije, a zanimljivo je i da je Džuvo već bio direktor Obavještajno bezbjednosne agencije BiH.

Savjet ministara BiH prije imenovanja Džuve održao je još jednu sjednicu na kojoj je usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba  i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

„Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba za prijem u kategoriju vojnika iz civilastva, zbog mogućnosti dalje karijere i napredovanja. Na ovaj način bi se osigurao kontinuitet operativne sposotnovsti, te pravovremeno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga prije svega što Oružanim snagama nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba“, saopšteno je iz Savjera ministara BiH. 

Savjet ministara BiH usvojio je i inforamciju Komisije za saradnju sa NATO o realizaciji aktivnosti iz dva programa reformi BiH i to za 2021. i 2022. godinu.  Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH rekla je da inforamcija potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturalne saranje BiH sa NATO-om.  Ministri su na prijedlog Ministarstva bezbjednosti usvojili i Strategiju za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023. do 2026. godine kao novi dokument kojim se definiše strateški okvir u ovoj oblasti i osigurava efikasan sigurnosti sektor u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.  U.V.

izvor:nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.