“Evropski parlament treba da sankcioniše Šmita i strane sudije u BiH, a ne Dodika”

“Evropski parlament treba da sankcioniše Šmita i strane sudije u BiH, a ne Dodika”

Evropska unija ne može da uvede sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku bez koncensuza svih članica i do toga, siguran sam ne može da dođe.

Oni treba da sankcionišu Kristijana Šmita i strane sudije u BiH, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Kovačević je komentarišući rezoluciju koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta, a u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske zbog, kako je navedeno, „secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obilježavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim“ rekao da ovo nisu dobre poruke.

“Želimo da napravimo dijalog sa EU. BiH je i kandidat za članstvo u EU, i to nije način da se komunicira sa demokratski izabranim liderima jedne zemlje”, naglasio je Kovačević.

Kovačević je pozvao Evropski parlament da ukoliko stvarno imaju toliko želju da nekoga u BiH sankcionišu zbog ugrožavanja integriteta i suvereniteta onda treba da počnu od međuanrodnog faktora.

”Na prvom mjestu je Kristijan Šmit, pa onda strane sudije u Ustavnom sudu BiH, i još određeni strani predstavnici koji umjesto građana i njihovih demokratskih predstavnika konstanto donese odluke i to odluke koje su veoma često suprotne Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ponoviću da Šmit ostaje u BiH bez ikakvog legitmiteta. Ovakve stvari su potpuno neozbiljne”, rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da, ako su oni počeli nazivati narušavanjem teritorijalnog integriteta to što Milorad Dodik radi, da zaštiti Ustav BiH, da štiti Dejtonski mirovni sporazum, onda smo, kako kaže u velikom problemu.

“Potpuno smo sigurni da oni u svojim zemaljama traže da se poštuje ustav, kao što Dodik i svi mi iz Republike Srpske tražimo da se poštuje Ustav onako kako je napisan, a ne kako neko želi”, zaključio je Kovačević.

autor:ATV

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.