Haos u Novom Gradu: Sa sjednice lokalnog parlamenta izbačeno čak 7 odbornika

Haos u Novom Gradu: Sa sjednice lokalnog parlamenta izbačeno čak 7 odbornika

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Zoran Kukavica prekinuo je danas drugi nastavak 16. redovne sjednice lokalnog parlamenta zbog, kako je obrazložio, nemogućnosti održavanja reda u skupštinskoj sali.

Kukavica je na početku sjednice zatražio da skupštinsku salu napusti odbornik PDP-a Igor Taborin kome je na prvom nastavku izrečena mjera udaljenja, a na današnjem je izrekao mjeru isključenja odbornika Hasana Rasavca i Dušana Gašića iz kluba PDP-a i nacionalnih manjina, Mirka Zgonjanina i Ljubiše Vujanovića iz Kluba odbornika DNS-a, kao i Mladena Šumara, Gorana Kutlije i Filipa Egeljića iz Kluba odbornika SDS-SRS.

Opozicioni odbornici nakon izricanja ove mjere nisu napustili skupštinsku salu, te je Kukavica prekinuo sjednicu, a nastavak zakazao za petak.

Prethodno je, na početku zasjedanja, predsjednik Kluba odbornika SDS-SRS Mladen Šumar zatražio pauzu, a potom obrazložio da je na prethodnom nastavku prekršen poslovnik, navodeći da je načinjeno niz grešaka prilikom udaljivanja odbornika Taborina jer mu je, kako je rekao, izrečena opomena, a nije oduzeta riječ prije udaljavanja.

Kukavica se, kako navode agencije, nije saglasio sa tim navodima, pa su opozicioni odbornici došli do stola skupštinskog rukovodstva i zatražili da se presluša stenogram sa prethodnog nastavka, ali ih je predsjednik Skupštine zamolio da se vrate na svoja mjesta, pa kada to nosi uradili, odredio je drugu pauzu.

Dogovora nije bilo ni nakon druge pauze, onda je Kukavica odredio i treću pauzu za konsultacije sa šefovima klubova odbornika.

Kada se odbornici opozicije nise nisu vratili na svoja mjesta, Kukavica je izrekao mjeru isključenja odbornika.

Sjednica lokalnog parlamenta počela je 4. novembra kad je usvojen dnevni red.

U prvom nastavku, 10. novembra usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine u iznosu od 6.552.741 KM, što je 50,61 odsto od plana.

Usvojena je i odluka o načinu upravljanja, održavanja, prodaje, odnosno rezervacije grobnih mjesta na gradskom groblju, te odluka o osnivanju privrednog društva „Novi transport“ Novi Grad.

autor:nezavisne, foto: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.