Holandija djelomično priznala krivicu za Srebrenicu – Odredila i cijenu žrtava: Za ubijenog supruga preživjeloj supruzi isplaćuje 15.000 evra?!

Holandija djelomično priznala krivicu za Srebrenicu – Odredila i cijenu žrtava: Za ubijenog supruga preživjeloj supruzi isplaćuje 15.000 evra?!

Holandskoj komisiji za naknadu štete Potočari (NCCP) do sada se obratilo 6.420 preživjelih rođaka žrtava Srebrenici, a pozitivno su riješili 860 zahtjeva, javlja Anadolu Agency .

Vrhovni sud Holandije je 2019. donio odluku o djelimičnoj odgovornosti za smrt 350 muškaraca u Srebrenici.

NCCP je izvršenje uredbe o isplati štete srodnicima žrtava  donio 15. juna 2021. godine, a zahtjev mogu poslati srodnici muških izbjeglica koji su u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine boravili u bazi holandskog bataljona u Potočarima.

Portparol NCCP-a Frank Neervoort za AA je rekao da je Komisija do sada zaprimila zahtjeve za naknadu štete od ukupno 6.420 osoba koje su srodnici 350 ubijenih civila.

Neervoort je rekao da je Komisija do sada isplatila štetu za 860 srodnika, a da su zahtjevi 730 osoba odbijeni.

Na razmatranju su zahtjevi još 4.830 osoba.

– Ministarstvo odbrane Holandije e do sada je za odštete isplatilo 8,6 miliona eura. Suprugama žrtava  se isplaćuje po 15.000 eura, dok se njihovoj djeci, roditeljima, braći i sestrama isplaćuje po 10.000 eura.

Razmatranje zahtjeva traje dugo. Prevode se zahtjevi koji stižu na adresu ureda u Sarajevu.

Potom dolazimo u situaciju da pozovemo podnosioce na svjedočenje ako dostavljeni dokumenti i dokazi nisu dovoljni za odluku ovdašnjih eksperata koji to pregledaju.

Proces se vodi vrlo pažljivo – naveo je Neervoort.

Komisija će zahtjeve primati do 14. juna ove godine, a Neevoort je dodao da očekuju da broj podnesenih zahtjeva i dalje raste.

autor:agencije, foto: Ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.