Invazija migranata u BiH, Granična policija ima pune ruke posla

Invazija migranata u BiH, Granična policija ima pune ruke posla

Invazija migranata u BiH.

Pripadnici Granične policije BiH su u posljednjih nekoliko mjeseci u nezakonitom prelasku, kao i pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili više od 9.000 migranata.

Naime, kako su sopštili u odnosu na prošlu godinu to je povećanje za 30 odsto, dodajući da  je prema državljanstvima, najviše zatečenih osoba su iz Avganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka i Bangladeša.

„Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prelaza, odnosno u graničnom pojasu, a od samog početka migrantske krize najviše nezakonitih pokušaja ulazaka u Bosnu i Hercegovinu je u zoni odgovornosti Terenskog ureda istok – Višegrad na području koje pokrivaju jedinice granične policije Zvornik, Višegrad i Hum – Foča“, navode iz Granične policije BIH.

Kako ističu, specijalizovane jedinice Granične policije preraspoređene su radi obavljanja aktivnosti s ciljem sprečavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata. „Pripadnici Granične policije BiH preduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice te, uz pojačanje iz drugih jednica GP i preraspodjelu policijskih službenika na dijelovima granice gdje je najveći migracijski pritisak, u zoni odgovornosti TU Istok – Višegrad ispomoć pripadnicima GP pružaju i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu“, navode oni.

Granična policija BiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici i, uprkos  limitarnim kadrovskim kapacitetima, ulaže  maksimalne napore, sukladno zakonu, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.