Ko god da pobijedi večeras, u Francuskoj se očekuju NEMIRI?!

Ko god da pobijedi večeras, u Francuskoj se očekuju NEMIRI?!

Oko 10.000 policajaca biće na dužnosti danas u Francuskoj tokom polufinalnog meča na Svjetskom prvenstvu u Kataru između reprezentacija Francuske i Maroka, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

„Oko 10.000 policajaca angažovano je od čega je 5.000 u regionu Pariza, posebno oko Jelisejskih polja i 5.000 izvan tog regiona. To je dvostruko više o uobičajenog broja zbog eventualnih proslava nakon meča“, naglasio je Darmanin.

On je istakao da je mjera osmišljenja radi suprostavljanja mogućih terorističkih prijetnji i osiguranja javnog reda i mira. Prema njegovim riječima, saobraćaj na Jelisejskim poljima neće biti blokiran ali će biti zatvoren veliki broj stanica metroa.

Procjenjuje se da u Francuskoj živi više od pet miliona ljudi koji su porijeklom sa sjevera Afrike, nekadašnjih frnacuskih kolonija.

Nema tačnih podataka koliko je od toga broja porijeklom iz Maroka ali sigurno je taj broj više stotina hiljada pa možda i preko milion.

Posljednjih godina, prije svega u Parizu, dolazilo je do sukoba policije i stanovnika mahom siromašnih stanovnika koji su porijeklom iz Afrike.

Tada se govorilo o problemima sa siromaštvom i asimilacijom u francusko društvo ali je bilo jasno ii da se radi o etničkoj i rasnoj netpreljivosti.

Francuska i Marko večeras igraju drugu polufinalnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Argentina je sinoć ušla u finale pobijedivši Hrvatsku sa 3:0!

autor:agancije/faktormagzin, foto: AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.