Kolika je cijena instant glamura?

Kolika je cijena instant glamura?

Bliži se maj. Dolaskom istog ide i ona najluđa noć za mnoge maturante. To je sa druge strane ogroman udar na budžet roditelja koji mahom žive od prosječne ili ispodprosječne plate u  Republici Srpskoj.

 

A dijete hoće sve… Polaganje vozačkog ispita, ekskurziju i odlazak na matursko veče.

Nemili događaji koji se dešavaju u Ukraniji doveli su do toga da su cijene osnovnih životnih namirnica skočile. Cijene su porasle u gotovo svim sferama života. Zubari, ljekarski pregledi, frizerske usluge pa su tako, kao logičan slijed, u nebo otišle i cijene prilikom polaganja vozačkog ispita. Tako sada roditelji za polaganja vozačkog ispita trebalo bi da izdvoje preko 1000 KM.

No da se vratimo na matursko veče.

Srednjoškolci, koji pripadaju „selfie generaciji“ i koji u današnje vrijeme ličnost grade po kriterijumima nametnutim kroz društvene mreže, priliku za trku u prestižu upravo nalaze na maturskoj večeri.

Na žalost, mnogi roditelji „od usta odvajaju“ da bi dijete spremili za samo tu, jednu noć.

Ekipa Faktor magazina istražila je kolike su cijene kada je riječ o haljinama, cipelama, šminki i svim drugim propratnim dodacima potrebnim za ovu ludu noć.

Kada je riječ o cijenama haljina u našem butiku, one kreću od 250 KM. Najskuplja haljina koju mi imamo je 1200 KM. Djevojke se uglavnom odlučuju za haljine cjenovno srednjeg ranga, tako da je izdvajanje od nekih 500 KM prosjek. Tu i tamo se pojavi neko ko kupi najskuplju haljinu u butiku, ali to nije često“, rekla je za Faktor radnica jednog butika.

Jeftinija varijanta je šivenje haljine. Tako se cijene materijala kreću od 25KM po m pa do 200KM po m. Djevojke ideje za haljine uglavnom pronalaze na internetu, a realizaciju prepuštaju krojačicama. Cijene šivenja svečanih haljina su nešto više ovih dana. Naravno, ovo je period kako instant glamura, tako i instant zarade. Tako sa standardnih 60 KM po šivenju nekog lakšeg modela, cijena sada ide od 100 KM pa do, u zavisnosti od komplikovanosti kroja, do 300 KM.

Najskuplja haljina na koju je ekipa Faktora naišla u ovom istraživanju bila je 3000 KM.

Djevojke se najčešće odpredjeljuju za satene. To je materijal koji uvijek izgleda atraktivno i većini je dostupan u finansijskom smislu“, rekla je radnica u jednoj banjalučkoj metraži.

Kada je riječ o šminkanju koje je postalo noble u današnje vrijeme, cijene se kreću od 35 KM pa do 80 KM u zavisnosti od salona. Naravno, popularnije šminkerke sa društvenih mreža masnije i naplaćuju. A jako je bitno ko će vam puder staviti i trepavice zalijepiti, zar ne? Kada je o frizurama rijče, cijene svečanih frizura u banjalučkim salonima se kreću do 150 KM.

Cipele su nešto jeftinije i izbor je zaista ogroman pa tako cipele ili sandale možete naći od 35 KM pa do 500 KM. U principu, za svakoga po nešto. Cijene torbica za ove prilike su oko 50 KM.

Kada je riječ o muškom dijelu maturanata, oni su, mogli bismo reći, bolje prošli. Njima nismo računali cijenu šminkanja. Tako se cijene muških odijela kreću od  200 KM pa do 600 KM. Naravno, cijene muških odijela mogu biti i više, ali mi smo tražili neki prosjek u gradu na Vrbasu.

Kada je riječ o cipelama, tu je za razliku od kod djevojaka, izbor nešto manji i cijene više. Tako bi za cipele roditelj maturanta trebalo da izdvoji od 100 KM pa do 400 KM.  Kaiševi su oko 50 KM. Cijene košulje 60-ak KM, cijena sakoa 120 KM u prosjeku.

Pomodarstvo je postalo imati fotografa na ovakvom događaju pa bi tako za usluge istog trebalo izdvojiti od 50 KM do 200 KM.

Cijena same maturske večeri je 50 KM. U cijenu je uračunato piće dobrodošlice, hrana i muzika.

Sve u svemu, veselo kako god da okrenete!

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.