Nada umire posljednja: Izetbegović tvrdi da bez SDA nema vlasti u FBiH

Nada umire posljednja: Izetbegović tvrdi da bez SDA nema vlasti u FBiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je večeras o formiranju nove vlasti, Vijeću ministara te komentirao za koga smatra da “u ovom trenutku izdaje državu i njene interese”.

Izetbegović je komentirao i poziciju SDA u procesu formiranja vlasti u državi, na svim nivoima.

“Što se tiče državnog nivoa, nisam siguan da ćemo biti vlast, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći. Ništa nije gotovo dok se izborni pobjednici ne dogovore, oni koji imaju predsjednika i potpredsjednika FBiH i delegate u Domu naroda”, kazao je za Federalnu TV.

Smatra da će se stranka u narednih mjesec ili dva dana izmoriti zbog procesa formiranja vlasti, ali da je to u redu ukoliko znači da će se Vlada Federacije BiH napraviti “kako treba”.

“Osmorka više na postoji. To se svodi na Trojku plus jedno ili dvoje.

Oni nemaju kao SDA i DF zajedno, to što je ostalo od njih.

A u Domu naroda bez pomoći SNSD-a i HDZ-a neće imati čak ni potpredsjednika u srpskom klubu”, istakao je Izetbegović.

Ponovio je da SDA i DF imaju 13 ruku u bošnjačkom klubu, a da stranke Osmorke ne uspijevaju ni u Klubu Srba sami doći do većine, a da ukoliko im neko pomogne, da će to doći uz određene uslove.

Odgovorio je na pitanje i da li je SDA komunicirala sa nekima od stranaka Osmorke, odnosno da li traže stranke sa kojima bi mogli formirati parlamentarnu većinu.

“Jesmo naravno, samo oni su tražili da se ta stvar zadrži mimo javnosti. Susretali smo se, komunicirali telefonom i na razne načine. Mogu reći da sam osim sa NiP-om i Našom strankom sa svima komunicirao”, naglasio je lider SDA.

Komentirao je i kako određenim pojedincima iz međunarodne zajednice nije zanimljiv samo on nego kompletna SDA te da nije siguran zašto je to tako.

Što se tiče njegovog ličnog izbornog rezultata kazao je kako je ovaj put dobio jedan ili dva posto više glasova nego kad je prvi put ulazio u Predsjedništvo BiH ističući kako se “izvanredno drži”.

“Po izjavama lidera Osmorke vidimo da ih stranci podržavaju.

Zašto ništa nisu uradili protiv onih koji su pravili blokade, koje predvodi Čović?

Oni će reći da to nisu uradili, ali mislim da žele da mijenjaju paradigmu tamo gdje mogu, ne samo na Balkanu.

Mislim da je to potpuno pogrešan put. SDA će opstati”, poručio je Izetbegović.

Smatra da pojedini ambasadori u BiH povlače poteze oko kojih se nisu konsultirali sa svojim vladama kao i da takvim postupcima prave greške, ali da se SDA sigurno neće povući.

Komentirajući uspostavu vlasti na državnom nivou, posebno novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao je:

“Ne znam da li će biti uspostavljeno. Ništa se nije desilo dok se ne desi. Mislim da tu ima nezadovoljstva izborom kadrova. Tu su predsjednici stranaka potrčali da sebe smjeste. Vidimo da imaju i plan B u Domu naroda. Na bazi onoga što je meritorno, ekspertize, ništa nije urađeno. Neka javnost procijeni je li taj princip primijenjen i šta ih preporučuje da budu ministri, to je jako tanko”.

Komentirao je i da li će SDA podržati kandidata Stranke za BiH za državni Dom naroda.

“Ako to budu od nas tražili dobit će. Ostavimo to za ovaj naš interni dogovor”, indikativno je poručio Izetbegović.

Ponudio je svoje mišljenje i o Sevlidu Hurtiću koji je nominiran od Pokreta za državu da bude državni ministar u novom Vijeću ministara iz RS.

“Ja sam njega upoznao na nizu susreta koji smo imali diljem dijaspore. On je uspješan privrednik i naša zajednička priča je bila pokrenuti dijasporu kako bismo spriječili ponižavanje povratnika. Taj se front faktički raspao jer su oni krenuli svi prema Dodiku. Zašto je Duratović istjeran iz DF-a? Zato što se uopšte nije konsultovao s njima već se okrenuo Dodiku. Hurtić onda naravno da ima obaveze prema njemu (Dodiku)”, mišljenja je predsjednik SDA.

Smatra da je i SDA u ranijim odnosima sa SNSD-om i HDZ-om griješila, ali ne u konstalaciji odnosa kakva je ona sada.

“Nikad nije bio ovakav udar na državu kakav imamo posljednje četiri godine. Upravo je trebalo napraviti jak probosanski blok, sa jakom multietničkom komponentom. Probosanski blok je prepolovljen voljom Osmorke da se približi Dodiku i Čoviću. To u ovim historijskim okolnostima nisu smjeli uraditi”, stava je Izetbegović.

Istakao je kako se osam stranaka ujedinilo, pa da su sada došli do brojeva četiri ili pet.

“Uradili su sve ono za što su kritikovali SDA. Predat će multietničku komponentu. Kad su izdaje u pitanju, šta je sa Zakonom o prebivalištu iz 2014. godine? Kad Nikšić kaže da njive nisu bitne, vi onda vidite da on banalizuje jedan veoma važan problem. Mi smo se borili i imali koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om i u isto vrijeme se borili protiv njihovih politika. Nismo dopuštali, oni su blokirali jer mi nismo htjeli da prodamo državu. Ja sam sa Čovićem lične odnose pokvario jer nisam mogao prihvatiti takve izmjene Izbornog zakona”, objasnio je.

Naglasio je da ne zna šta su Osmorka, HDZ i SNSD potpisali kad su u pitanju RTV sistem ili državna imovina.

“Šta je odobrovoljilo ove druge dvije strane? Naravno da nije rješenje biti u stalnoj svađi, ali ne smijemo biti servilni i početi na ovakav naćin ići u susret njihovim zahtjevima”, kazao je.

Ponovio je da će se u ovim historijskim okolnostima SDA grčevito boriti da brani zemlju jer ju je nas narod za to zadužio.

Komentirao je i današnju izjavu potpredsjednika SDA Edina Ramića i najavu protesta kao i kritike koje su nakon toga uslijedile.

“SDA nikada neće uraditi ništa što je protuzakonito. Protesti se dešavaju svaki dan. AKk nastave sa ovakvim servilnim odnosom, ako se nagovijesti da će uraditi nešto poput zakona o prebivalištu što će nešto pokvariti vječno, SDA će zaustaviti to”, najavio je.

Kazao je i kako Refik Lendo, vjerovatno budući potpredsjednik Federacije BiH neće podržati sastav nove Vlade FBiH.

“Neće podržati NIkšića za mandatara za sastav nove Vlade FBiH. Podržat će nekoga ko je dobio veću podršku iz koalicije koju će praviti SDA, odnosno sa onima koji su sve manje zadovoljni sa onim što Trojka radi. Vidjeli ste šta se dešava u Doboju. Neki to ne mogu. Mislim da ovo neće izdržati sa ovakvom politikom Naša stranka jer je to izdaja njihovih politika”, rekao je Izetbegović za FTV.

Istakao je kako unatoč blokadama koje je radio SNSD i polu-blokadama HDZ-a, imamo porast BDP-a, dok RS ima pola manje rasta od FBiH.

“Federacija je tri četvrtine ekonomskog života države, tamo gdje SDA ima vlast. To smo mogli uraditi. Mi smo izbjegavali konflikte, ali bilo je i borbi jer su ljudi blokirali državu i Federaciju. SDA je dosta dobro to iznijela”, objasnio je svoje viđenje Izetbegović.

O odluci Ustavnog suda u predmetu zahtjeva odlučivanja o ustavnosti odredbi izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, rekao je:

“Ukoliko bi Ustavni sud prihvatio apelaciju, ona bi bila na štetu pozicije SDA, ali mislim da treba jer nije demokratski da je ono donešeno na dan izbora”, prenosi Klix.

autor:klix.ba, foto: klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.