Ambasada Rusije: NATO nije garant očuvanja bezbjednosti i stabilnosti u BiH

Ambasada Rusije: NATO nije garant očuvanja bezbjednosti i stabilnosti u BiH

NATO nije garant očuvanja bezbjednosti i stabilnosti u BiH.

Garant očuvanja bezbjednosti i stabilnosti u BiH nije NATO, već dogovori postignuti u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i zasnovani na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz Ambasade su poručili da uključivanje novih država u NATO ne jača njihovu bezbjednost, već stvara dodatne rizike za eskalaciju, uvlači najnovije pristalice u rivalstvo sa Rusijom, koje vještački podstiču predstavnici Zapada, te da je reakcija niza visokih funkcionera u BiH na prijem Švedske u NATO u najmanju ruku žalosna.

„Željeli bismo da podsjetimo naše partnere iz BiH da se Sjeveroatlantski savez, od momenta raspada SSSR-a i završetka Hladnog rata, umjesto doprinošenja procesu jačanja mira i uzajamnog povjerenja između nekadašnjih suparničkih strana, sistematski proširuje na Istok. I to čini ne samo u slučaju država – bivših članica Varšavskog ugovora, već i bivših sovjetskih republika“, naveli su iz ruske Ambasade.

Iz Ambasade su istakli da se Alijansa već približila samim granicama Rusije, čime je stepen tenzija u odnosima između saveza i te zemlje podignut do maksimalnog nivoa.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.