Naučni skup u Palama, prisustvuju Budimir i Kalabuhov

Naučni skup u Palama, prisustvuju Budimir i Kalabuhov

Naučni skup u Palama.

Na Palama je počeo dvodnevni naučni skup o Drugom svjetskom ratu u svjetlu istorijskih činjenica i istorijskog revizionizma, kojem prisustvuju ministar naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Organizatori skupa su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Rusko istorijsko društvo, a skup se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Skupu prisustvuju i direktor Instituta ruske istorije Ruske akademije nauka i član predsjedništva Ruskog istorijskog društva Petrov Jurij Aleksandrovič, desetak uglednih istoričara iz Rusije, savjetnik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i brojni učesnici.

Predviđeno je da tokom trajanja ovog skupa učestvuju priznati naučni autoriteti Gagkuev Ruslan Grigorevič, predsjednik Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor Fonda „Istorija Otadžbine“, i Kokšarov Viktor Anatoljevič, rektor Uralskog federalnog univerziteta iz Jekaterinburga i predsjednik Savjeta Ruskog istorijskog društva u Sverdlovskoj oblasti.

Učešće će uzeti i istoričari iz Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, Kraljeva, Banjaluke i Istočnog Sarajeva koji se bave temom Drugog svjetskog rata.

U okviru skupa biće potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Instituta istorijskih nauka sa partnerskim institucijama iz Rusije i Srbije, odnosno Ruskim istorijskim društvom, Uralskim federalnim univerzitetom iz Jekaterinburga i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.