Nezabilježen slučaj: Vlada bez podrške, ali niko ne smije da je sruši!

Nezabilježen slučaj: Vlada bez podrške, ali niko ne smije da je sruši!

Neće biti izbora nove Vlade u Crnoj Gori jer aktuelni kabinet Zdravka Krivokapića opstaje zbog straha od povratka DPS-a na vlast. Tako su se formirale okolnosti da sve dok jedan poslanik bude podržavao vladu Krivokapića, ona će opstajati, sve dok ima manevarski prostor za rad, uvjeren je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Ko vladu bude rušio sa DPS-om, ocjenjuje Drecun za Sputnjik, snosiće posledice – zato premijer i jeste tako relaksiran.

Kako opstaje Krivokapićeva vlada

Drecun ističe da Vlada funkcioniše u do sada nezabilježenim parlamentarnim okolnostima. Nju napadaju praktično svi, i ako bi analizirali, nju u Skupštini u ovom trenutku podržavaju dva do četiri poslanika.

Postavlja se pitanje kako onda funkcioniše i opstaje Vlada u takvim okolnostima. „Ona jednostavno opstaje na ravnoteži straha onih koji su na početku formirali tu vladu, kako se DPS sa svojim saveznicima ne bi vratio na vlast. To održava ovu Vladu“, kaže Drecun za Sputnjik.

Zato mnogi konstituenti vlasti trpe nelagodnosti, trpe ono što inače ne bi trpjeli i zato premijer onako nonšalantno poručuje onima što su nezadovoljni da obezbijede 41 poslanika i da sruše Vladu ako mogu.

On ukazuje da ovakva politička atmosfera nije dobar okvir za funkcionisanje jedne vlasti, jer ako se bojkotuje Skupština i ne donose zakoni, Vlada upravlja uz pomoć podzakonskih akata, a to je preživljavanje, to nije uspostavljenje novog stabilnog sistema.

Drecun ističe da je zato veoma važno da budžet za nerednu godinu bude usvojen u Skupštini, pošto ga Vlada ovih dana objelodani i pošalje na usvajanje.

„Budžet je osnovni izraz Maršalovog plana i bez njega mi ne možemo znati kako se misli sprovesti taj plan. Budžet treba da se usvoji najširim mogućim konsenzusom. Smatram da i DPS treba da glasa za budžet, jer će se njegovim sprovođenjem omogućiti da prosječni dohodak u Crnoj Gori bude 750 evra. Mada ja razumijem i one poslanike koji traže obajšnjenje kako će se sprovesti plan”, kaže Drecun.

Izvor: Sputnik

Foto: Politika

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.