NOVI ŠAMAR OPOZICIJI U REPUBLICI SRPSKOJ: Izbori bili pošteni, EU prihvata rezultate

NOVI ŠAMAR OPOZICIJI U REPUBLICI SRPSKOJ: Izbori bili pošteni, EU prihvata rezultate

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj oglasio se povodom održanih opštih izbora u BiH.

Evropska unija pozdravlja održavanje opštih izbora u BiH u nedjelju. Osiguravanje da se izbori provode u skladu sa evropskim standardima ključni je prioritet koji je naveden u Mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Prema preliminarnim nalazima i zaključcima posmatračke misije OSCE/ODIHR, izbori su u cjelini bili konkurentni i dobro organizovani, ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i retorikom etničkih podjela, stoji u saopštenju.

EU podstiče nadležne vlasti da se pozabave navodima o nepravilnostima kako bi se osiguralo najveće povjerenje u izborne rezultate i izbornu administraciju.

– Građani BiH iskoristili su svoje demokratsko pravo da glasaju za vlasti, koje će sada imati odgovornost da ispune težnje naroda, uključujući integraciju u EU i ekonomski prosperitet i suočavanje s negativnim globalnim uticajem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine. EU prima na znanje odluku visokog predstavnika za BiH, kojeg RS ne priznaje, Kristijana Šmita da na dan izbora izmijeni Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Podsjećamo, njegova izvršna ovlaštenja treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji – navodi se.

Nakon verifikacije rezultata izbora, EU očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU, na koje su se lideri stranaka u BiH opredijelili u Briselu 12. juna, uključujući ustavnu i izbornu reformu.

U tu svrhu, EU poziva na duh saradnje između novoizabranih lidera BiH.

– Evropski savjet je 23. juna izjavio da je spreman dati status kandidata BiH i (u tom cilju) pozvalo Komisiju da izvještava o provedbi 14 ključnih prioriteta s posebnom pažnjom na one koji čine značajan skup reforme. EU ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje – zaključio je Borelj, piše Avaz.

autor:avaz/faktormagzin, foto:banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.