Počeli pregovori o minimalcu u Srpskoj

Počeli pregovori o minimalcu u Srpskoj

Sa približavanjem kraja godine kreće i rovovska borba između sindikata i poslodavaca, oko iznosa najniže plate za sljedeću godinu.

Koplja se lome oko iznosa od 1.050 KM, što je bio prijedlog predsjednika Republike Srpske.

„Ideja o povećanoj minimalnoj plati je da se napravi snažan iskorak. Niko ne kaže da to nije teško za poslodavce. Javni sektor ne bi trebalo da ima probleme, ali privatni sektor da. Neke kompanije ne, jer su izvan toga. Ali značajan dio srednjih-manjih preduzeća bi mogao imati probleme. Ali izvinite, nama sve češće dolaze poslodavci koji govore da nema radnika, neće da rade. Pa ako hoćemo da imamo radnike, onda moramo da se bavimo i pitanjima kako da obezbijedimo prava radnika. A ne samo pravo na profit. Profit je naravno svima važan, ali zemlje liberalnog kapitalizma imaju u svijest ugrađenu ‘socijalnu odgovornost kompanija’. Ne možete imati radnika koji je nezadovoljan platom i ambijentom. Nećete pridobiti nijednog radnika ako izvlačite ekstremnu dobit, a držite minimalne plate“, izjavio je Dodik.

Svake, pa i ove godine, poslodavci ne bi da odstupe od već  postojećeg iznosa ili bi da povećanje bude minimalno, jer kako kažu, para i prostora za veći minimalac nema. Sindikalci im odgovaraju da i para i prostora za povišicu  ima i više nego dovoljno. Najniža plata u Republici Srpskoj mora se značajnije povećati, rekla je ranije za ATV, Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

„Postoje sektori sa različitim, radno intenzivnim poslovima, poput obućarske inudstrije i sličnih oni koji rade long poslove, oni će sigurno ukoliko najnižaplata bude 1.050 KM izgubiti bar 50 odsto radnih mjesta“, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

„Svaki posao kojim ne možete zaraditi da prehranite u 21. vijeku svoju porodicu postaje besmislen. Tako da iznos koji je predložio Predsjednik Republike za nas je prihvatljiv. Tako da ćemo mi nastaviti da radimo ovaj posao, kako bismo uredili upravo ono što je za radnike najvažnije a to je da budu vrednovani u skladu sa rezultatima rada koje postižu kod svojih poslodavaca“, rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

Autor: ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.