Pogled na drugi Entitet ili kako jedan Sarajlija vrijedi 2,49 Tuzlaka?

Pogled na drugi Entitet ili kako jedan Sarajlija vrijedi 2,49 Tuzlaka?

Sarajevski kanton u raspodjeli PDV-a potpuno diskriminiše ostale kantone u FBiH. Piše portal bhstring.net.

Vjerovatno bi malo kome smetalo da je Sarajevo 10 pa i 20 % ispred ostalih kantona ali da Sarajlija vrijedi kao 2,49 Tuzlaka, e to je, blago rečeno, iritantno, a prava riječ je diskriminacija. Bar tako tvrde pojedini analitičari iz Tuzlanskog kantona.

Neravnopravnu raspodjelu PDV-a, ali i sistem oporezivanja po sjedištu firmi, zakuhala SDA još 2006. godine ali najnovija dešavanja pokazuju da ni stranke u aktuelnoj vlasti Kantona Sarajevo ne misli drugačije.

Pripadali lijevoj ili desnoj opciji, nikome tamo, ne da ne smeta, već im je normalno da stanovnik Kantona Sarajevo vrijedi 2,49 puta više od stanovnika Tuzlanskog kantona.

Normalno im je i da 27 godina od rata Tuzlanski kanton nema ni metra autoputa, da ima najveći teretni saobraćaj bez metra elektrificirane pruge, da uopšte nema putničkog željezničkog saobraćaja.

Normalno im je da Kanton Sarajevo prikazuju kao izvoznika el.energije, a da je tamo ne proizvode.

Normalno im je da ostalim kantonima nabijaju na nos svoj bruto društveni proizvod (BDP), koji jeste više nego duplo veći, ali ne pada im na pamet da kažu da ga najvećim djelom ostvaruju preko uplata svih građana i firmi u FBiH prema javnim preduzećima koja imaju sjedište u Sarajevu.

Neće spomenuti ni da trgovinski debalans sa inostranstvom „nabija“ Kanton Sarajevo.

Moglo bi se ovako nabrajati i nabrajati jer koja god se sfera života i poslovanja zagrebe, pokaže se podređen (ekonomski) položaj „nas ostalih“ izvan Kantona Sarajevo.

Nema to veze sa nacijom i vjerom ali ima sa politikom stranaka sa sjedištem u Sarajevu i vazalskim odnosom njihovih ekspozitura po kantonima. Zaključuje portal.

Ne treba zaboraviti da su za svaki zakon i propis na štetu ostalih kantona glasali i predstavnici tih kantona.

Kad kažemo „nas ostalih“ mislimo samo na stanovnike, političarima je dobro, odlično.

Da nema Dodika izmislili bi ga.

Dokle god mogu braniti državu pisanjem saopštenja i prepadanjem naroda novim ratom, mogu unutar svoje zone djelovanja raditi šta hoće i kako hoće.

autor:faktormagazin.ba/ bhstring.net., foto. bhstring.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.