Popeo se na Himalajski vrh:“Za mene to nisu samo planine, tu su ljudi, običaji, moji lični porazi i uspjesi“

Popeo se na Himalajski vrh:“Za mene to nisu samo planine, tu su ljudi, običaji, moji lični porazi i uspjesi“

Jedan od rijetkih Srba koji je prešao „granicu smrti“, granicu od 8.000 metara nadmorske visine i koji se popeo na himalajski vrh Manaslu na 8.163 metara nadmorske visine jeste Aleksandar Rašin.

Ana usponu na Mont Everest morao je da odustane nekoliko stotina metara prije cilja.

Rašin, inače rođeni Beranac, radi na poziciji fotoreportera Elektro privrede Srbije, obrazovao se na Rudarsko-geološki fakultetu u Beogradu, potom je zbog ljubavi prema kameri i fotoaparatu završio Filmsku akademiju “Dunav Film”, a zatim diplomirao i poslovnu informatiku.

– Iako je na svim planinarskim pohodima svaki gram veliki kao kuća ja se ni tada ne rastajem od svoje foto i video opreme, jer čemu sve to ako nije zabilježeno za vječnost – ističe Rašin.

Rašin je dodao da je tokom dugogodišnjeg planinarskog iskustva imao priliku da fotografiše planinske predjele na nekoliko kontinenata. Čak devet puta je vodio ekspedicije u Argentinu na čuvenu Akonkagvu, šest puta na iranski Damavand, po nekoliko puta na američki Denali, ruski Elbrus, francski Mon Blan, turski Ararat i mnoge druge, međutim zemlja koja je na njega ostavila poseban utisak je Nepal i neizbežni Himalaji.

Himalaji noću
FOTO: ALEKSANDAR RASIN/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Za mene Himalaji nisu samo planine, tu su ljudi, običaji, moji lični porazi i uspjesi – rekao je Rašin najavljivajući svoju izložbu “Nebu pod Oblake – Moji Himalaji”

Na 25 kolor fotografija velikog formata biće predstavljen život Nepala, koji je Rašin kao vođa ekspedicija, pohodio desetak puta.

Izložba fotografija Lazarevčanina Aleksandra Rašina “Nebu pod oblake – Moji Himalaji” biće otvorena u petak 16.3.2023. godine, u Art galeriji Centra za kulturu Aleksinac.

autor:srpskainfo.com foto:srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.