Problem zvani OPOZICIJA: Sve dalje od UJEDINJENA i pobjede na izborima

Problem zvani OPOZICIJA: Sve dalje od UJEDINJENA i pobjede na izborima

Problem zvani opozicija!

Kakve su šanse opozicije da razjedinjena izađe na predstojeće lokalne izbore i nada se pobjedi nad kandidatima vladajuće koalicije u Srpskoj, pitali smo za mišljenje univerzitetskog profesora i sociologa Dragu Vukovića.

On, između ostalog, smatra da u stanju u kakvom se sada nalazi, opozicija ne treba da ima prevelika očekivanja od lokalnih izbora sljedeće godine.

– U Republici Srpskoj generalno postoji problem opozicije.

Sam pojam opozicije podrazumijeva da imamo nekoliko političkih subjekata koji treba da se ujedine kako bi imali nekakve šanse na izborima.

Opšta je procjena, a ja mislim da je ona potpuno tačna, da opozicija bez ujedinjenosti nema nikakvih šansi na izborima.

Čak i da su ujedinjeni imali bi male šanse, a ovako razjedinjeni te šanse su u domenu teorije – tvrdi Vuković.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Problem zvani opozicija

Dodaje da razlog zbog kojeg u Srpskoj ne postoji jedinstvo opozicije leži u tome što najveće opozicione stranke, prema njegovim riječima, ne mogu da usaglase svoje ideologije, programe i ciljeve kako bi se formirala jedinstvena opozicija.

– Umjesto jedinstvene opozicije mi imamo pojedinačne stranke, manje-više razjedinjene, opterećene unutrašnjim frakcijama i sukobima, te manje ili više negativno raspoložene jedne prema drugima.

To je, nažalost, stanje u današnjoj opoziciji.

Stalno imamo pokušaje nekog prividnog mirenja i ujedinjavanja opozicije, a onda se to na prvom testu razbije kao mjehur od sapunice – ističe Vuković.

Tvrdi da opozicija u Republici Srpskoj nije okupljena oko zajedničkih ideja i ne nudi građanima program koji garantuje izlazak iz krize, uređeno i demokratsko društvo, borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomski i svaki drugi oporavak.

– Opozicija treba da iznese takav program i da građanima ponudi alternativu ovima koji su na vlasti.

Umjesto toga, opozicija je razjedinjena jer je došla na nivo ogoljene borbe za vlast.

U toj borbi opozicionari zaziru jedni od drugih.

Mislim da će opozicija na lokalnim izborima biti potpuno razjedinjena, te da će dobrim dijelom zbog tih unutrašnjih uskih interesa imati loš rezultat, posebno u velikim gradovima – predviđa Vuković.

autor:Faktormagazin/  http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.