Ringišpil pun djece počeo da se ruši

Ringišpil pun djece počeo da se ruši

Ringišpil pun djece počeo da se ruši

Snimak sa društvenih mreža iz Lazarevca koji je uzburkao javnost prikazuje ringišpil pun djece u zamahu, naglo kočenje i vrisak, a vlasnik kaže da je naglo ukočio ringišpil zbog neodgovornog ponašanja jednog mladića.
U Udruženju vlasnika zabavnih radnji kažu da su stroga pravila da se dobije atest za rad, priključak za struju, a i opštine teško daju lokacije.
Ipak, tvrde da su omiljena mjesta za zabavu djece bezbjedna i da su opremljena savremenom opremom, prenosi RTS.Ringišpil, dečji vrisak i naglo kočenje, kao da će velika vrteška pasti, vide se na snimku kolega iz lazarevačke Gem televizije, a stiže i objašnjenje vlasnika luna-parka.

– Na snimku se vidi da sam uočio dečka koji je skinuo lanac i nagao se da uhvati korpu ispred sebe. Reagovao sam što sam brže mogao. Zakočio sam naglo da bismo izbegli veću katastrofu – kaže vlasnik luna-parka Velisav Prendić.

Nestašni dječak je, kaže vlasnik, mogao da padne sa visine od tri metra, ali srećom nije. Otišao je samo, bez izvinjenja.

Upozorenja i provjere

Obavljen je uviđaj, kontrola, nastavljen je rad, iako su se roditelji uplašili. Djeca su sada živahnija, nestašnija, pa su i roditelji odgovorniji za njihovu bezbednost.

– Retko ko čita postavljane natpise i upozorenja – da stanu na određenu razdaljinu, te da ne prilaze dok je objekat u pokretu, kao i da vode računa o ličnim stvarima – ukazuje vlasnik luna-parka Radisav Minić.

Prema njegovim rečima, još je gore ako roditelji snimaju mobilnim telefonima, dok deca vršljaju okolo ili ih ostave i odu u kafić.

Minić kaže da u parku na Vidikovcu prije podne nema posla, pa se provjerava svaki spoj i šraf. Zbog struje, elektromotora, konstrukcije igračaka i opreme, ovo su opasna mesta.

Dozvola za rad podrazumijeva atest, priključak za struju i lokaciju, koju daje opština.

Sve je to skupo i teško se dobija, kaže član Udruženja vlasnika zabavnih radnji, koje je doprinelo da se pojača kontrola i bezbednost dece. Većina sprava nije brža od ljudskog hoda.

– I deca na toboganu, gde nema gvožđa, mogu da se povrede jer skakuću, okreću se, sapliću. Može uvek da dođe do povrede, kao i u svakodnevnom životu – ističe Minić.

Veliki problemi

Srećom, kod nas nije bilo većih nesreća, jer su radnici dobro obučeni, a u stacionarnim parkovima imaju vremena da pregledaju i popravljaju opremu.

Problem su pokretni, vašarski parkovi, gde se oprema montira na brzinu na prostoru koji nije detaljno pregledan i verovatno je tu kontrola slabija.

Naši parkovi su jedini u Evropi koji imaju fiskalne kase, vožnja je četiri do pet puta jeftinija nego u regionu, a kamoli u Evropi.

U Udruženju vlasnika tvrde da imaju dobru, savremenu i skupu opremu, odnosno ima i zarade, verujemo i bezbednosti, a deo odgovornosti može s pravom da se prebaci i na roditelje.

Ringišpil pun djece počeo da se ruši

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 192.RS (@192_rs)

autor: rts.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.