SPC i vjernici obilježavaju dva sveca: Jedna molitva se danas posebno izgovara da bi vam krenulo na bolje

SPC i vjernici obilježavaju dva sveca: Jedna molitva se danas posebno izgovara da bi vam krenulo na bolje

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju dan Svetih mučenika Fotija, Anikite i drugih s njima. Sveti Anikita i Fotije nepovrijeđeni su preživjeli brojne muke koje im je priredio car Dioklecijan.

Car Dioklecijan posjetio je jednom grad Nikomidiju sa zlim umišljajem, da tu potpuno istrijebi hrišćane.

Kad je počeo bezdušno da muči hrišćane pojavio se pred njim sveti Anikita, jedan od gradonačelnika, i počeo neustrašivo da ispovijeda pred carem svoju vjeru u Hrista. Osim toga rekao je za statue idola da su gluvo i nijemo kamenje i da je klanjanje njima nedostojno razumnog čovjeka.

To je potpuno razljutilo cara Dioklecijana pa je naredio da mu odsjeku jezik. Božjom silom Anikita je i dalje govorio.

Poslije toga su ga tukli toliko snažno da su mu kosti provirile kroz kožu, ali on se uporno osmjehivao i ponavljao da je Hrist jedini Bog. Tada su pustili krvoločnog lava na njega, koji se, kada ga je ugledao, umirio i počeo da ga mazi svojim šapama.

Strašne muke

Anikita se zahvalio Bogu što ga je spasao i tada se dogodilo čudo – došlo je do zemljotresa koji je srušio Herkulov hram.

Dioklecijana ni to nije uvjerilo u Božju moć pa je naredio da nastave sa najstrašnijim mučenjem.

Anikita se tad pomolio Bogu da ga spasi svih muka kako bi ljudi, vidjevši Božju moć, smogli snage da se usprotive njegovom mučitelju vjerujući da će ih Bog spasiti.

Nakon što se uvjerio svojim očima u Božju moć, Fotije je odbacio svaki strah, izašao ispred okupljenog naroda i prišao Anikiti i počeo da ga grli nazivajući ga ocem i posrednikom svog spasenja.

Zatim se obratio caru riječima: “Zastidi se, idolopokloniče! Bogovi su tvoji ništavila”.

Car je momentalno naredio da ga posjeku mačem, ali kad je dželat zamahnuo mačem, Božja sila ja učinila da sam sebe posječe po nogama.

Poslije ih je obojicu dugo mučio, da bi ih bacio u tamnicu u kojoj su proveli tri godine.

Pošto ih je bezuspješno mučio, na kraju je naredio da se napravi ogromna peć u koju je moglo da stane mnogo ljudi.

Namjeravao je da u toj peći spali, ne samo Anikita i Fotiju, već i sve hrišćane koje bude pronašao.

Hrišćani nisu čekali da ih neznabošci pronađu već su svojevoljno žurili da uđu u peć i sve vrijeme su vikali: “Hrišćani smo! poštujemo Boga”.

Besjeda koju treba da izgovorite na današnji dan

“Nauči se poštovati i voljeti male i proste ljude. Takvih je najviše na zemlji; takvih je najviše i u carstvu Božjem.

Kod njih nema gordosti, tj. osnovnog bezumlja, od koga boluju duše bogatih i silnih ovoga svijeta.

Oni izvršavaju svoju dužnost u ovome svijetu često savršeno, pa ipak im izgleda smiješno, kad ih neko pohvaljuje za to; dok velikaši traže pohvalu za svako svoje djelo, često i nesavršeno izvršeno”.

Zajedno sa Anikitom i Fotijem u peć su ušli brojni hrišćani i svi zajedno su podigli ruke ka nebu i govorili: “Blagodarimo Ti, svesilni Bože Oče, što si nas Jedinorodnim Tvojim Sinom, Gospodom našim Isusom Hristom, sabrao na ovaj mučenički vijenac; molimo Ti se, Svemilosrdni, pruži odozgo ruke Svoje i primi duše naše u vječni pokoj koji si ugotovio ispovjednicima Tvojim”.

Moleći se tako, svi su umrli. Kada su sluge gvozdenim spravama izvlačili tijela svetaca Anikite i Fotije, vidjeli su da im tijela i kosa ostali potpuno neoštećeni od vatre.

Sveti Nikita i Fotije prizivaju se u molitvama pri jeleosvećenju i vodoosvećenju i u narodu se vjeruje da na današnji dan treba izgovoriti svojevrsnu besjedu kako bi vam “krenulo nabolje”, prenosi Kurir.

autor:http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.