Zrinjski poražen u Austriji, Bilbija ostavio otvorena vrata grupne faze Evropske lige

Zrinjski poražen u Austriji, Bilbija ostavio otvorena vrata grupne faze Evropske lige

U prvoj utakmici play-offa Evropske lige fudbaleri Zrinjskog doživjeli su minimalan poraz na gostovanju austrijskom LASK-u u Linzu. Konačan rezultat glasio je 2:1 za domaći tim.

Zrinjski, koji je ove godine već ispisao istoriju bosanskohercegovačkog fudbala izborivši najmanje grupnu fazu Konferencijske lige, u dvomeču protiv LASK-a ima šansu napraviti još veći podvig i plasirati se u grupnu fazu Evropske lige, večeras je uspio izboriti koliko-toliko aktivan rezultat.Renomirani austrijski rival slavio je zahvaljujući ofanzivi i odličnoj igri na startu utakmice. U ranoj fazi postigli su dva gola i tako stavili Zrinjski u tešku situaciju.

Igrao se četvrti minut kada su domaći poveli. Nakon jednog manjeg rikošeta na vrhu šesnaesterca Zrinjskog, lopta dolazi do Roberta Žulja koji je volej udarcem šalje u mrežu prvaka BiH.

Zrinjski se nije ni oporavio od prvog, a već je primio i drugi gol. Igrao se 12. minut kada je ponovo Žulj, još jednim preciznim udarcem s distance, udvostručio prednost austrijskog kluba.

Zrinjski je u 25. minuti pogodio preko Matije Malekinušića, ali je gol poništen zbog ofsajd pozicije.

Prvu veću šansu Mostarci su imali u 38. minuti, ali je Mario Ćuže pogodio stativu. Rezultatom 2:0 otišlo se na odmor.

U drugom poluvremenu znatno bolja igra Zrinjskog. Nisu Plemići dominirali, ali nisu ni dozvolili mnogo prilika Austrijancima.

Prvu kakvu-takvu priliku za LASK imao je Renner, koji je u posljednjem trenutku želio uposliti Žulja, ali je lopta “pobjegla” do defanzivaca Zrinjskog. Malo više koncentracije u napadu nedostajalo je domaćinu za treći gol.

Uslijedilo je pravo zatišje na terenu, a onda šok za domaće navijače. U 71. minuti Nemanja Bilbija dobija loptu od Tomislava Kiša preko odbrane LASK-a i sjajno hvata volej kojim matira golmana Austrijanaca.

Taj gol promijenio je stanje na terenu jer je LASK krenuo znatno ofanzivnije u završnici. Ipak, domaći nisu uspjeli doći do novog gola. Jedinu veliku šansu imao je Žulj u drugoj minuti nadoknade, ali je u situaciji jedan na jedan šutirao u golmana Zrinjskog. Ostalo je 2:1.

Tako je Bilbijin gol ostavio nadu uoči revanša u Mostaru. Zrinjski je definitivno u igri, a za to će im trebati makar minimalna pobjeda u Mostaru, bilo kojim rezultatom, kako bi se igrali produžeci i penali.

Revanš na stadionu Pod Bijelim Brijegom zakazan je za sedam dana. Podsjetimo, Zrinjski već ima osiguranu grupnu fazu Konferencijske lige, ukoliko ne uspije proći LASK i izboriti Evropsku ligu, piše Klix.

Rezultat i strijelci:

LASK – Zrinjski 2:1 (Žulj 4’, 12’ / Bilbija 71’)

autor:http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.