Počelo ponovljeno suđenje OPTUŽENIMA ZA UBISTVO Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića

Počelo ponovljeno suđenje OPTUŽENIMA ZA UBISTVO Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića

Počelo ponovljeno suđenje za ubistvo Slaviše Krunića

U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je ponovoljeno suđenje optuženima za teško ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića.

Nakon što je Vrhovni sud RS prilikom ukidanja prvostepene presude detaljno pobrojao koje sve nedostatke treba otkloniti, među kojima je i obavljanje rekonstrukcije događaja, banjalučki Okružni sud navodi da rekonstrukcija nije zakazana, jer nisu ispunjeni uslovi.

privođenje osumnjičenih za ubistvo Krunića u Vrhovnom suduFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Rekonstrukcija ubistva nije zakazana, jer za to nisu ispunjeni uslovi.

Sud će prethodno izvesti dokaze novim balističkim, medicinskim i saobraćajnim vještačenjem, a 3D rekonstrukcija se priprema i prikupljanjem drugih dokaza potrebnih za istu- odgovorili su iz Okružnog suda u Banjaluci.

Podsjetimo, Vrhovni sud RS u januaru ove godine ukinuo je presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom su optuženi za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića bili osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

privođenje osumnjičenih za ubistvo Krunića u Vrhovnom suduFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako je ukinuta presuda kojom je nakon prvostepenog suđenja Benedi Đukanović bio osuđen na 40 godina zatvora, Rodoljub Gajić na 20 godina zatvora, a optuženi Emilio Baldo oslobođen usljed nedostatka dokaza.

Slaviša Krunić i Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Laktaša

Pored već naređene 3 D rekonstrukcije ubistva, a koja je trebala biti obavljena i tokom prvostepenog suđenja, te dovođenja u sumnju izjave krunskog svjedoka Tužilaštva i jedinog preživjelog iz džipa “tojota land kruzer u kojem se nalazio ubijeni banjalučki biznismen i neprirodnog položaja tijela ubijenog Željka Kovačevića koje je pronađeno na mjestu sačekuše, Vrhovni sud RS je istakao i ozbiljne propust učinjene tokom istrage.

Tako se podsjeća da su automatske puške pronađene u širem rejonu mjesta napada i to treći dan od ubistva Krunića i Pavlovića, te da prvostepena presuda nije dala objašnjenje zašto je u automatskoj pušci na kojoj su pronađeni DNK tragovi optuženog Đukanovića, zatečen vježbovni metak, čije je zrno, kako je to konstatovano prilikom vještačenja, naknadno sabijeno u čauru.

Vrhovni sud RS konstatuje da su prema nalazu i mišljenju MUP-a Srpske obje puške koje su dostavljene na vještačenje bile u položaju R- rafalna paljba, dok vještač balističke struke konstatuje da iz fotodokumentacije proizilazi da je jedna puška bila na regulatoru zakočeno.

Gotovo nestvarno djeluje da je tek Vrhovni sud RS i to analizirajući žalbu odbrane prvooptuženog Benedija Đukanovića potvrdio da prvostepeni sud nije pravilno cijenio sa kojih pozicija je uopšte pucano na džip u kojem se nalazio Krunić u trenutku mučkog napada.

Tako su vještaci odbrane tvrdili da je na džip pucano sa desne, prednje i lijeve strane, vodeći se logikom, jer su na tim mjestima, oko džipa, pronađene čaure.

Sa druge strane, prvostepeni sud je odbacio tvrdnje da je pucano sa lijeve strane, objasnivši da su čaure na lijevu stranu dospjele na drugi način i to nakon prolaska više automobila nakon napada.

– Odbrana optuženog Benedija Đukanovića je opravdano prigovorila da čaure nisu papir da bi mogle preletjeti sa jedne strane na drugu– zaključuje u obrazloženju Vrhovni sud RS.

autor: http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.