Sveti Vrači – Kozma i Damjan

Sveti Vrači – Kozma i Damjan

Sveti Vrači 

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava mučenike Svetog Kozmu i Damjana – svete Vrače.

Braća su bila ljekari i čudotvorci, a mnoge zdravstvene ustanove ove svetitelje i ljekare danas slave kao zaštitnike svoje profesije.

Veliki broj domova ove svece obilježava kao krsnu slavu.

U crkvenom kalendaru praznik je danas obilježen crnim slovom.

Sveti vrači obilježavaju se s uvjerenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cijele godine.

Bolesnici se zavjetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji vjerovanje da je na ovaj praznik dobro raditi teške fizičke poslove, ali i da se bez prijeke potrebe ne izlazi iz kuće. Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Sveci sa kovčežićima

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lijekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar iscjeljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima liječeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je „Kozma ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Ovi sveci se slave dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao „sveti bezsrebrenici“.

„Tropar, gl. 8. Sveti besrebrenici i čudotvorci, Kozmo i Damjane, iscijelite nemoći naše, besplatno ste dobili dar iscjeljenja, besplatno nam ga i darujte.

Kondak, gl. 2. Blagodat iscjeljenja primivši, zdravlje dajete onima koji su bolesni, čudotvorci Kozmo i Damjane, ljekari preslavni, vašom posjetom pobijediste demonske podvale, svijet iscjeljujući čudesima“.

autor: agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.