UEFA i Zvezda na udaru kritika zbog sponzora na dresu – Kome smeta GASPROM?

UEFA i Zvezda na udaru kritika zbog sponzora na dresu – Kome smeta GASPROM?

UEFA i Zvezda

Čelnici UEFA-e, krovne evropske fudbalske organizacije, našli su se na udaru kritika zbog glavnog sponzora Crvene zvezde.

Naime, kao što je poznato fudbaleri Crvene zvezde na grudima nose reklamu ruske naftne kompanije „Gazprom“.

Kako je i zašto UEFA dopustila „Gazpromu“ da sponzoriše Crvenu zvezdu u Ligi šampiona i zašto im je omogućila povratak u Ligu šampiona, pitaju se mnogi.

Kako piše „The Athletic“, ruska državna naftna kompanija bila je bivši partner UEFA-e, ali je upravno tijelo prekinulo veze s njima kao sponzorom nakon ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

U svakom slučaju nakon utakmice prvog kola u Ligi šampiona, na gostovanju kod branioca titule Mančester Sitija, počeo je pritisak na UEFA-u.

„Nakon ruske invazije na Ukrajinu, UEFA je bila pod pritiskom da prekine veze sa svojim glavnim sponzorom, ruskom državnom kompanijom za naftu i gas Gazprom“, rekla je grupa aktivista „Fossil Free Football“.

UEFA i Zvezda na udaru kritika zbog sponzora na dresu

Još su dodali:

„Ove godine Gazprom se vraća u Ligu šampiona kroz sponzorski ugovor s Crvenom zvezdom.

Ne samo da je Gazprom jedan od najvećih svjetskih zagađivača, nego se njegovi prihodi direktno koriste za plaćanje ruskog rata protiv Ukrajine“, dodali su između ostalog uz naglasak kako se pravila o oglašavanju ne poštuju i „moraju se uskladiti sa svojim javnim obećanjima.“

UEFA se nakon zahtjeva za komentar još nije oglasila o ovoj temi, ali jasno je kako su pod velikim pritiskom.

Zaprijetili su im i navijačka skupina Jang Bojsa, kluba koji se nalazi u grupi G zajedno s Crvenom zvezdom.

„Crvena zvezda i njihov glavni sponzor Gazpom, osvjedočeni pristalica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, pokazuju da je fudbal prljaviji posao nego ikad“, navodi navijačka grupa.

UEFA zasad nije odgovorila na zahtjev za komentar o ovoj temi, prenosi „Tportal“.

autor: http://Tportal.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.