Helez i suludi zahtjevi – BiH bi za odbranu trebalo da odvaja više od JAPANA ili KINE

Helez i suludi zahtjevi – BiH bi za odbranu trebalo da odvaja više od JAPANA ili KINE

Helez i suludi zahtjevi

Zahtjev Ministarstva odbrane BiH da mu budžet za narednu godinu bude povećan četiri puta, odnosno sa sadašnjih 392 miliona na čak 1,77 milijardi maraka, sulud je i nerazuman, jer to znači da bi BiH u tom slučaju izdvajala čak četiri odsto BDP-a za odbranu, što je više i od Njemačke, Japana, Kine ili Francuske, pa čak i od Rusije koja ratuje, ali i Poljske koja pretenduje da postane evropska vojna sila broj jedan.

Ukoliko bi kojim slučajem prošao ovaj prijedlog, a što je malo vjerovatno s obzirom na izjave ministra finansija BiH Srđana Amidžića, BiH bi za odbranu izdvajala više novca nego sve zemlje članice NATO-a, koje za te namjene izdvajaju oko dva odsto BDP-a.Ako pogledamo i zemlje u okruženju, ni u jednoj od njih se za odbranu ne izdvaja više od dva odsto, pa ni u moćnoj Norveškoj iz koje dolazi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Primjera radi, u Luksemburgu to iznosi i manje od jedan odsto. Inače, najviše novca u Sjevernoatlantskom savezu za odbranu izdvaja pomenuta Poljska, oko 3,9 odsto BDP-a.

Prema riječima dekana Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Slobodana Župljanina, radi se o suludom prijedlogu ministra Heleza koji, kako je istakao, na ovaj način želi samo da dodatno podigne tenzije u BiH.

– Kakav ministar, takav i prijedlog.

Toliko novca ne mogu da izdvoje ni mnogo razvijenije zemlje od BiH. Helez je na ovaj način još jednom pokazao i dokazao koliko je neozbiljan, ali i nedostojan funkcije koju obavlja.

Želi samo da zaplaši srpski narod u BiH. Kada bi kojim slučajem i bilo finansijskih sredstava da se poveća budžet ovom ministarstvu, postavlja se pitanje protiv koga bi to BiH ratovala?!

Smatram da taj prijedlog ne može proći, da se radi o klasičnom pucnju u prazno – kaže za “Glas Srpske” Župljanin.

Slično mišljenje dijeli i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić, ističući kako zahtjev Heleza nema dodira sa stvarnošću, jer bi na taj način BiH izdvajala više novca za odbranu od svih članica NATO-a pojedinačno, a gledano po učešću u BDP-u.

Sulud zahtjev Heleza

Kako kaže, Helez insistira na naoružavanju BiH, zemlje u kojoj i dalje traju etničke i političke napetosti i nerazumijevanje između predstavnika njenih konstitutivnih naroda.

– Toliko je prioriteta koje treba riješiti.

Volio bih kada bi on objasnio zbog čega je zatražio četiri puta veći budžet i to u zemlji kakva je BiH.

Umjesto da smanjuje vojne kapacitete, on bi ih povećavao.

Da li on uopšte zna koliko je to novca, te šta se sve može njime uraditi.

Protiv koga bi ovo oružje bilo upotrijebljeno?

Zahtjev je nerealan i unaprijed osuđen na propast – poručio je Ćeranić dodajući da je Helez politički diletant.

Da ovaj Helezov zahtjev neće proći, već je potvrdio ministar finansija Srđan Amidžić navodeći da je iluzorno da BiH izdvoji čak četiri odsto BDP-a za odbranu, što je više, kako je rekao, i od Rusije, koja sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

– Ako neko očekuje da mogu da pregovaram sa Ministarstvom odbrane, a dobijem zahtjev na 1,7 milijardi maraka, pozivam ga da radi moj posao.

Taj njihov planirani budžet za 2024. veći je od kompletnog budžeta svih 75 korisnika.

Očekivao sam od njih da će prednjačiti u racionalizaciji, a ne da će prednjačiti kako da rasipaju novac – poručio je Amidžić.

Na kraju je postavio i pitanje, ukoliko je ministar Helez već odlučio da se BiH ovoliko naoruža – da li onda treba očekivati neke nove sukobe ili BiH planira da napadne Srbiju ili NATO, kojim je okružena.

Haubice

Prema zahtjevu ministra odbrane Zukana Heleza, 1,77 milijardi maraka budžeta mu je navodno neophodno kako bi se, između ostalog, izvršila modernizacija pješadijskog naoružanja i opreme u iznosu od 68,5 miliona maraka, ali i lakih oklopnih vozila pješadije u iznosu od 147,8 miliona.

Kako je naveo, za kupovinu novog artiljerijskog naoružanja i opreme, odnosno samohodnih haubica od 155 milimetara, predviđeno je da budu izdvojena 8,4 miliona, a za modernizaciju naoružanja i opreme oklopnog bataljona – 40,5 miliona.

Za nabavku šest srednjih transportnih helikoptera i 10 lakih višenamjenskih helikoptera Helez je zatražio 406, odnosno 44,7 miliona maraka.

Više od 13 miliona planirano je za kupovinu sredstava za nuklearno-biološko-hemijsku odbranu.

autor: glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.