Višković o skupu u Derventi: Nepotrebno provociranje

Višković o skupu u Derventi: Nepotrebno provociranje

 Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podnio tokom Odbrambeno otadžbinskog rata, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

„Nijedna posjeta, izjava ili gest stranog zvaničnika ne može da promIjeni tu, neporecivu činjenicu, kao ni činjenicu da je Derventa, od početka rata u BiH pa sve do oslobođenja, 4. jula 1992. godine, bila mjesto neviđenog stradanja srpskih civila, koji su masovno zatvarani u logorima gdje su podvrgavani neviđenoj torturi, a što je potvrđeno i sa više pravosužnih sudskih presuda nekadšnjim pripadnicima muslimansko – hrvatskih formacija, osuđenih zbog ratnih zločina izvršenih u periodu do jula 1992. Godine“, rekao je Višković, prenosi RTRS.

Višković je naglasio da se Derventa iz ratnog pepela i grada sa gotovo potpuno uništenom infrastrukturom danas uzdigla do privrednog centra regije, sa najvećim brojem inostranih investicija i ostvarenim izvozom.

„Posjeta Milanovića samo nas opominje da nikada ne smijemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podnio tokom Odbrambeno otadžbinskog rata da bi, najprije, sačuvali goli život, a poslije okončanja oružanog sukoba, u potpunosti stvorili uslove za život stanovnika Dervente, u kojoj danas zajedno, u miru i uzajamnom poštovanju, žive i privređuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali narodi“, naveo je Višković.

Premijer Srpske je istakao da „odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika predstavlja nepotrebno provociranje i bolno uznemirivanje stanovnika Dervente, ne doprinoseći boljem razumijevanju i uvažavanju koje nam je prijeko potrebno na ovim prostorima i cijelom regionu“.

Autor:nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.