Srpski ljekari iz djevojke (22) izvadili tumor težak čak 25 kilograma

Srpski ljekari iz djevojke (22) izvadili tumor težak čak 25 kilograma

Izvadili tumor težak čak 25 kilograma

Tim ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je dvadesetdvogodišnju djevojku, koja je iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju, javlja RTS.

Tumor koji je rastao u predjelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji. O poduhvatu koji je spasio život djevojke, ali i o postupku vantjelesne oplodnje i broju beba rođenih ustanovi, koja je nedavno obilježila vijek postojanja, za Dnevnik RTS govorio je prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj je referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, napominje profesor Aleksandar Stefanović, mada je kolokvijalno uglavnom nazivaju porodilište.

„Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitna žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 nešto kilograma imala, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo poslije veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah vidjelo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju“, objašnjava profesor.

Operacija je trajala tri sata, dodaje dr Stefanović, a hirurzi su najprije morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti dio tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara i ukupne težine 25 kilograma. Tumor je pripadao lijevom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promjena.

„Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu pa da bude sreće, da ona se jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan izuzetan tumor, izuzetne veličine čak i za nas koji vidimo nerijetko takve tumore“, navodi gost Dnevnika.

autor:http://bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.