Vlado Đajić: Afera „KISEONIK“ izmišljena, u velikom smo problemu!

Vlado Đajić: Afera „KISEONIK“ izmišljena, u velikom smo problemu!

 

Mi smo u jednom velikom problemu. Mi nemamo zakonsku mogućnost da kupimo kiseonik”, rekao je za RTRS direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

“Kao ljekar i humanista, ja ne mogu da vjerujem šta se desilo. Takozvana afera “kiseonik” je izmišljena, ali ono što je bitno, mi još nismo problem riješili. Možda se stvara utisak da je sve gotovo ali nije. Mi smo jutros dobili jednu cisternu i da ja nisam imao nekih svojih privatnih veza, te je jedna privatna ordinacija platila kiseonik 25.000 maraka i donirala cisternu UKC-u.

Mi nemamo zakonsko pravo da kupimo kiseonik i mi smo u jednom velikom problemu jer ne možemo da zakonski riješimo nabavku. Agencija za lijekove je zabranila firmu koja nam je dovozila kiseonik, sa kojom smo mi imali ugovor i koja je prošla na tenderu i mi smo sada u problemu kako da kupujemo kiseonik kojeg inače i nema na svjetskom tržištu, a i nema ga u BiH. Firma Meser, od koje se sad snabdijevamo kiseonikom je poslala obavještenje da nam može davati samo 60 tona sedmično, a to nije dovoljno ni za pola Srpske”, kaže Đajić i dodaje:

“Ovaj problem prevazilazi kapacitet nas rukovodilaca zdravstvenih ustanova i moguće su katastrofe jer mi nemamo način da kupimo kiseonik, a i nemamo ga gdje ni kupiti. Na svjetskom tržištu nije lako doći do cisterni, tankova, boca za kiseonik i ne znam šta će biti u budućnosti. Da nisam ja imao prijatelje koji su svojim novcem to platili jednu cisternu, ne bi već i danas imali.”

autor: RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.