Nivo Bosne u blagom porastu, sajt RHMZ Republike Srpske pod hakerskim napadom?

Nivo Bosne u blagom porastu, sajt RHMZ Republike Srpske pod hakerskim napadom?

Vodostaji rijeka u Zeničko-dobojskom kantonu u blagom su porastu, a zbog izlijevanja vode na saobra;ajnicu u mjestu Čekrekćije ponovo je zatvorena regionalnni put Visoko – Sarajevo.

 

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save u porastu je vodostaj rijeke Bosne na lokalitetu Žepča i Maglaja. Vodostaj Bosne na mjernoj stanici Maglaju trenutno iznosi 571 cm, što je za 13 cm više cu odnosu na sat ranije, dok je u Žepču vodostaj za dva cm veći nego sat ranije i iznosi 353 cm.

Iako vodostaj rijeke Bosne u Visokom opada, načelnik Mirza Ganić je informisao javnost da je ponovo zatvoren dio regionalnog puta prema naselju Čekrekčije obzirom da je voda ponovo počela plaviti put.

„Bez obzira na povećan nivo rijeke Bosne hvala Bogu nema plavljenja stambenih objekata. Obišli smo zgradu u Musali gdje je trenutno stanje stabilno. Također, stabilno je i u Gornjem Moštru. Od ostalih aktivnosti koje su danas rađene napominjemo da je skip Civilne zaštite djelovao na putnim pravcima Dolovi- Upovac, Dubrave i Ramadanovci“, kazao je Ganić.

Vodostaj rijeke Bosne u mjestu Doboj kod Kaknja ponovo je u porastu zbog čega je došlo do izlijevanja rijeke iz korita te plavljenja objekata i pristupnih puteva.

Situacija nizvodno od Zenice je stabilna te ne postoji opasnost od plavljenja stambenih objekata, a porast rijeke Bosne u nekoliko navrata je blokirao podvožnjake na ulazu u Maglaj, a uz to su na nekoliko lokaliteta poplavljene i obradive površine.

Kiša na području Zeničko-dobojskog kantona pada, a civilne zaštite i intervnetne spasilačke službe su u stanju pripravnosti.

Večeras je zvaniični sajt Republičkog hidro-meteorološkog zavoda Republike Srpske nedostupan od 22.00 časa. Prema onom što se vidi na sajtu, izgleda da se radi o hakerskom napadu.

Na sajtu se, imeđu ostalog, može pratiti vodostaj rijeka Vrbasa, na više mjernih stanica te rijeke Bosne kod Doboja u relanom vremenu.

Posljednji podaci su pokazivali da je vodostaj u 20.30h, bio 301 cm i prešao je kotu redovne odbrane od poplava.

Vodostaj  i da je i dalje u blagom porastu.

autor: Klix.ba, Faktor foto: Klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.