Vučić: Srbija neće dati ni pedalj svoje zemlje

Vučić: Srbija neće dati ni pedalj svoje zemlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas onima koji prijete Srbiji i njenom narodu da Srbija nikome neće dati ni Kosovo i Metohiji, ni pedalj svoje zemlje.

 

„Oni koji prete danas Srbiji i našem narodu, nikada nisu razumeli kolika je naša čvrstina, rešenost i odlučnost da čuvamo ono što je naše. Mi samo hoćemo da budemo svoji na svome i zato nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, ni bilo koji drugi deo, čak ni pedalj naše zemlje“, rekao je Vučić u Beogradu na svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije.

Vučić je u obraćanju na svečanosti ispred Skupštine Srbije, gdje je u oficire promovisano 135 kadeta, među kojima osam iz Oružanih snaga BiH i jedan iz MUP-a Republike Srpske, istakao da Vojska Srbije želi mir.

On je rekao da Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese.

„Ko bolje od vojske zna šta je rat, baš zato naša vojska želi mir. Želimo prosperitet i razvoj Srbije, srećan i bezbedan život svih njenih građana, želimo da se da se u Srbiji dobro i lepo i bezbedno žive, da mladi nađu svoju budućnostu u svojoj zemlji“, istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija opredijeljena da slijedi put vojne neutralnosti i to čini odmjerenim i sigurnim korakom, nikome ne prijeti i nije joj namjera da izaziva bilo kakvu zebnju ili strah za stabilnost bilo koga, kao i da vodi računa o svakom čovjeku spremnom da nosi uniformu i doprinosi bezbjednosti Srbije.

Vučić je rekao da će Srbija graditi svoju snažniju namjensku industriju, te najavio povećanje plata vojsci, najveće u modernoj istoriji, naglašavajući da narod Srbije svoju vojsku cijeni i voli.

„Svi znamo šta znači prisistvo naše vojske u Kopnenoj zoni bezbednosti, a u češće u mirovnim misijama doprinosi ugledu Srbije“, rekao je on.

Vučić je poručio kadetima da se rukovode izrekom vojvode Živojina Mišića „ko zna taj i može, ko nema straha, ide naprijed“.

On je naveo da je Srbija danas bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, te da se nada da će takve biti i buduće generacije teškog bremena prošlosti, ali svjesne svog zadatka i odgovornosti u miru i u ratu.

Vučić je čestitao kadetima završetak vojnog školovanja na vojnoj akademiji i na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije u Beogradu, navodeći da baštine bogatu tradiciju jedne od najpoštovanijih institucija Srbije.

„Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u njegovoj duši mogla je veličanstveno da se brani i odbrani u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i na Košarama, Paštriku i Kačaniku“, rekao je Vučić, navodeći da profesija oficira podrazumijeva zavjetni odnos sa otadžbinom.

Vučić je rekao da će ekonomski napredak Srbije donijeti sve veći napredak vojske, koja nabavlja najsavremenije naoružanje i opremu.

„Nadam se da nikada nećete imati razloga da ponovite veličanstvene podvige svojih prethodnika. Srpski vojnički moral je vertkala kojoj teži celo naše društvo i predstavlja najviše univerzalne vrednosti viteštva i čovečnosti“, rekao je Vučić.

Na svečanost ispred Doma Narodne skupštine Srbije predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić najboljim u rangu je uručio pištolje sa posvetom.

Najbolji kadeti Vojne akademije su Miloš Kostić u oblasti vazduhoplovstva, Aleksandar Nikolić u oblasti kopnena vojska i Kristina Živanović iz službi Vojske Srbije, dok je najbolji kadet Medicinskog fakulteta VMA Mladen Hadži Makunčević.

U ime nagrađenih zahvalila je prva u klasi Kristina Živanović, navodeći da su novopečeni oficiri budućnost oficirskog poziva.

Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga BiH i jedan kadet iz MUP-a Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završava 17 mladića i djevojaka 8. klase.

Program svečanosti ispred Doma Narodne skupštine Srbije uveličalo je učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde.

(Agencije, foto: RTS)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.