Orban reagovao na konstataciju Parlamenta EU: To je smiješno

Orban reagovao na konstataciju Parlamenta EU: To je smiješno

Premijer Mađarske Viktor Orban je poručio da mu je smiješno to što je Parlament Evropske unije konstatovao da njegova država više nije demokratska, već da je to izborna autokratija.

Na ovu ocjenu zakonodavnog tijela Unije je reagovao juče, 16. septembra, tokom posjete Beogradu, u kojem se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Orbanu je uručen Orden Srbije na velikoj ogrlici za “izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske”.

– To je smiješno. Jedini razlog zbog kojeg se ne smijemo jeste što nam je to dosadno, to je dosadna šala. Ovo je treći ili četvrti put da Parlament EU usvoji rezoluciju kojom se osuđuje Mađarska. Prvo smo mislili da je značajno, ali sada to vidimo kao šalu – kazao je.

U rezoluciji je naglašeno da ova država ima hibridni režim, tj. mješavinu autokratije i demokratije. Smatra se da se u njoj više ne poštuju osnovni demokratski principi. Ovo je prvi put da se jedna članica EU ovako okarakteriše, prenosi Euronews.

(Agencije)

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.