Zaboravite toplotu i sunce u februaru, zima se vraća

Zaboravite toplotu i sunce u februaru, zima se vraća

Ugodne februarske temperature drastično će se promijeniti za vikend.

Sunčano i toplo vrijeme za šetnju, vratiće nas u period godine kada ne izlazimo iz kuće.

Meteorolog Igor Kovačić kaže za ATV da smo ovako topao februar imali i prethodnih godina, a da se pamti 25 stepeni iz 2008. godine. Ipak, ovo ugodno vrijeme prekinuće vikend pred nama. Naredna dva-tri dana imaćemo i dalje visoke temperature za februar, ali ne kao prethodnih dana.

„Sutra popodne i u petak ponegdje će biti kiše, ali uglavnom ostaje suvo vrijeme. Ono što će donijeti naglu promjenu vazdušne mase, dešavaće se u subotu uz pojačan vjetar. Imaćemo prvo obilne padavine u svim krajevima. Prvo u jugozapadu i zapadu, a zatim i u centralnim krajevima i na jugu. Kako dan bude odmicao, temperatura će padati, pristizaće hladan vazduh tako da će kiša preći u snijeg i susnježicu i padaće i u toku noći na nedjelju. Tako da će doći do formiranja sniježnog pokrivača, posebno u planinskom pojasu gdje očekujemo i preko 20 cm snijega. Ta visina snijega naravno još nije potpuno sigurna u ocjeni budući da će okopniti, to će dobiti malo višu temperaturu pa će u početku se taj snijeg topiti. Zatim će se formirati kao sniježni pokrivač, u svakom slučaju on će donijeti ponovo zimske probleme našim krajevima. Zima se nakratko vraća“, kaže Kovačić.

On poručuje da će se slabe padavine snijega nastaviti i u ponedjeljak i utorak, ali će jenjavati.

„Upozoravamo na snijeg i povećanu količinu padavina naročito u Hercegovini i centralnim pojasevima gdje će biti 40-60 litara po metru kvadratnom, ponegdje i više. Ta epizoda vrlo brzo prolazi, a nakon toga će doći do stabilizacije vremena nakratko. Uz prisustvo hladnijeg vazduha uz prisustvo mrezeva, jutra će biti sa temperaturama oko nule. Što se tiče hladnog vremena, ova epizoda će trajati oko 10 dana, a nakon toga da se naslutiti da će ponovo doći do zatopljenja“, kaže Kovačić.

Ova zima pokazuje karakter vrlo kratkih epizoda hladnog, a uglavnom iznadprosječnog vremena. Početkom sljedeće sedmice svugdje će biti minus, a krajem će biti i mraza.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.