Željko Mitrović dobio licencu za proizvodnju naoružanja, prodaje dronove za vojne namjene

Željko Mitrović dobio licencu za proizvodnju naoružanja, prodaje dronove za vojne namjene

Kompanija “Pink research and development center” (PR-DC) koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom dronova, a čiji većinski vlasnik je Željko Mitrović u januaru ove godine upisana je u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme, što znači da je Mitrović dobio dozvolu Ministarstva odbrane za proizvodnju naoružanja.

Mitrović navodi za Danas da je na dozvolu čekao šest meseci, iako je pre dva meseca tvrdio drugačije.

Naime, sredinom decembra prošle godine, mine iz državne fabrike za proizvodnju naoružanja “Krušik” uočene su na dronovima Željka Mitrovića, ali je vlasnik ružičaste televizije tada rekao za Danas da on nije zainteresovan za kupovinu mina, kako su preneli mediji, već da su drugi kupci koji se bave naoružanjem zainteresovani za njegove dronove.

– Za šta će se ti dronovi koristiti je stvar onih koji su potencijalni kupci i oni ih isprobavaju za ono za šta misle da mogu da im budu korisni – rekao je tada Mitrović.

Međutim, sada tvrdi da su kupci zainteresovani za gotov proizvod, a ne samo za dronove, te se zbog toga preorijentisao na vojnu industriju.

– Posle teške i velike procedure, koja je trajala skoro šest meseci, PRDC je dobio licencu za proizvodnju naoružanja i sada predstavlja značajan deo lanca srpske oružane industrije. Razlog zbog koga smo se odlučili da uđemo u proizvodnju oružja je prepoznavanje ogromnih potreba na svetskom tržištu za dronove koji nose različite vrste oružja i drugog pribora, ali i očekivanja potencijalnih kupaca da kupuju gotove proizvode za svoje vojne industrije, a ne samo dronove – ističe Mitrović.

Prema njegovim rečima, u vreme kada je verovao da je dovoljno proizvoditi samo dronove, mislio je da svetske vojne industrije imaju svoje timove za implementaciju oružja i drugog pribora na letelice, ali je, kako kaže, pogrešio.

– Svi oni hoće da im mi implementiramo sve i da isporučimo gotov proizvod sa svim garancijama o besprekornoj operativnosti kompletnog proizvoda. To znači da mi i dalje suštinski proizvodimo samo dronove, ali sami moramo da implementiramo na dronove oružje koje kupujemo od drugih kompanija, ali tako kompletiran dron sa oružjem se zove oružje, a ne dron, i to je razlog zašto smo morali da dobijemo licencu za proizvodnju naoružanja – ukazuje Mitrović.

On dodaje da Krušik i dalje proizvodi mine, Zastava proizvodi automatsko naoružanje, a Teleoptik sisteme za navođenje.

– Ali mi smo ti koji to oružje kupujemo pa zatim implementiramo na dronove sa različitim priborom i opremom za daljinsku kontrolu tog oružja i tako gotov i spakovan proizvod prodajemo velikom broju zemalja. Sad već znamo definitivno da moramo upetostručiti proizvodne kapacitete jer je potražnja za našim proizvodima van svih očekivanja – poručuje Mitrović, prenosi Danas.

autor:banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.