Zbog dvije vreće kupusa platio kaznu od 1329 KM

Zbog dvije vreće kupusa platio kaznu od 1329 KM

Nedavno je na graničnom prelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo, između BiH i Republike Hrvatske, spriječen pokušaj šverca dvije vreće kupusa.

Državljanin BiH na ulazu u Hrvatsku nije prijavio da vozi 15kg kupusa te je kažnjen sa 5100 kuna kazne ili oko 1329 maraka.

Carinici su se pozvali na propise EU prema kojima se u zemlje Unije ne smiju unositi svježe meso, suhomesnati i mliječni proizvodi te voće i povrće.

foto: croportal.net

Osim njega, carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri bundeve i to kaznom od 3500 kn, odnosno oko 912 KM.

Drugi vozač je platio oko 1000 maraka kazne zbog tri stara akumulatora koje je prevozio u automobilu a vrhunac carinskih prekršaja desio je kad je uhvaćena švercerka čad 10 pašteta.

Ona je dobila kaznu oko 780 KM.

Međutim, najveću kaznu platila je putnica na Graničnom prelazu Maljevac koja je kod sebe imala 6 kg svježeg i 5 kg suhog mesa.

Kažnjena je sa čak 22.000 kn ili oko 6.1000 KM!

Iako je od ulaska RH u EU prošlo već više od 8 godina, i dalje se dešava da , posbeno građani uz pogranična područija, misle da preko granice mogu prevesti sve što požele.

Svaki putnik, pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna je nadležnoj carinskoj kancelariji, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom nezavisno radi li se o ličnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora –  kažu u Hrvatskoj carini.

foto: FB

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost po putniku ne prelazi 2200 kn, a ako je riječ o maloljetnicima, 1100 kn.

Iz BiH u RH nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Proizvodi životinjskog porijekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci dopušteni su u količini do 2 kg. Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza u skladu sa posebnim propisima EU-a.

Za prekršaj neprijavljivanja robe, kazne se, u zavisnosti od vrste prekršaja, kreću od 2000 do čak 100.000 kuna ili od 500 do nevjerovatnih 25.000 KM!

autor Faktor, croportal.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.