Skandalozan plan za centar grada

Skandalozan plan za centar grada

Od prvobitno najavljenog tržnog centra, preko spomenika poginulim borcima i šetališta – na kraju se došlo do prave istine.

Kompleks „Centar” (poznatiji kao „Rupa”), pretvara se u građevinskog „monstruma” u centru najvećeg grada Republike Srpske.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković lično je odobrio da se na tom mjestu grade dvije kule čiji će najviši nivo imati 11 spratova.

Tako je ispunio sve zahtjeve investitora, ali i po ko zna koji put pogazio riječ datu građanima.

Iako javno tvrdi da se zalaže protiv „betonizacije“ Banja Luke, najnoviji zajednički projekat (na mjestu nekadašnje „Rupe“), prema saznanjima Faktora, dovešće do dramatičnog narušavanja izgleda samog centra grada, zatrpavajući ga novim hiljadama stambenih kvadrata,

ali koji će, sa druge strane,  investitoru donijeti zaradu od nekoliko desetina miliona KM.

Prema saznanjima Faktora, konačni plan ovog kompleksa predviđa izgradnju dvije kule od  nevjerovatnih 11 spratova na najvišem nivou (svaka po jedanaest spratova),  koje će se „stepenasto“ spuštati na najniži nivo koji će biti u visini od 6 spratova.

Ovom skandaloznom urbanističkom egzibicijom koja će ostaviti trajne posljedice na izgled i funkcionalnost centralnog gradskog jezgra,

Stanivuković će investitoru omogućiti da izgradi mnogo više od prvobitno planiranih 300 stanova na ovoj lokaciji i time omogući investitoru još veći profit.

„Sve je ovih dana dogovoreno u Stanivukovićevom kabinetu, i to u direktnim pregovorima gradonačelnika i investitora.

Na njegovo zadovoljstvo, ključna stvar – velika spratnost je usaglašena, a Stanivuković je zadužen da ovo rješenje predstavi kao „veliku pobjedu“ njegove administracije, koja je dogovorila „najbolje moguće rješenje” za grad.

Međutim, svi upućeni znaju da je istina suprotna i da je poenta cijele priče u vezi sa takozvanom Rupom u tome da se omogući što veća spratnost objekata, s obzirom na to da svaki novi sprat snižava cijenu gradnje, s jedne, i povećava zaradu s druge strane.

U javnosti, ovo će, i to već ovog mjeseca, biti predstavljeno kao „arhitektonski biser”, iako će, u stvarnosti, tako velika spratnost i ogroman broj stanova trajno narušiti izgled centra grada i izazvati saobraćajni haos u strogom centru”, navode izvori bliski Stanivukoviću.

Faktoru je potvrđeno da je u toku procedura izmjene Regulacionog plana za to područje grada, kako bi se sve to, bar približno, stavilo u zakonske okvire.

Samo jedno od pitanja koje se otvara jeste da li iko uopšte razmišlja o tome da će gradnja tako velikog broja stanova izazvati haos sa saobraćajem u centru, s obzirom na to da ne postoji ni teoretska mogućnost da se zbog uskih obližnjih ulica, a za koje ne postoji mogućnost proširenja, napravi adekvatno i efikasno saobraćajno rješenje za ovu lokaciji.

Osim toga, ovo će trajno „zagušiti“ lokaciju i narušiti izgled strogog centra grada.

Da stvar bude zanimljivija, Stanivuković još nije zvanično predstavio rješenje za izgled ovog dijela grada, iako su, u međuvremenu, građevinski radovi, i na osnovu dosad izdatih dozvola, značajno uznapredovali i već dostigli visinu objekta od šest spratova.

Tragikomično je da je prije nekoliko dana Stanivuković dao izjavu za medije ispred ovog objekta, tvrdeći da će imati četiri sprata, dok se u  kadru vidjelo da je objekat već došao do šeste etaže.

Kako sagovornik „Faktora“, upućen u ovu priču reče: „Draško i dalje vjeruje da ljudi više vjeruju njegovim riječima nego svojim očima“.

Dok se Stanivuković i investitor „pogađaju“ oko spratnosti objekta (a ne izgleda, kao što se to javno predstavlja), već mjesecima se na tržištu nude stanovi na ovoj lokaciji i to po astronomskoj cijeni od 4.000 KM po m2. S obzirom na atraktivnost lokacije, dobar dio stanova je rasprodan.

Čeka se da se javnosti predstave „Kule” kako bi se ponudili na prodaju i stanovi u ove dvije građevine. Očekuje se da će cijene kvadrata u Kulama biti i do 5.000 KM.

autor: Faktor, tekst je objavljen u štampanom izdanju br.20.

Share

Jedan komentar na “Skandalozan plan za centar grada

  1. Samo luckasti i buzdovani su mogli da veruju Drašku,mnogi im i dalje veruju,dali su mu glas i Draško ima mandat da radi sve što radi,narodu nije niti će biti jasno zašto ga uvijek varaju i uvijek će padati na iste fore….nije me to ništa iznenadilo. Pitam ko kupuje te stanove? Čujem da ih najmanje kupuju Srbi?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.