OPASNO!  U vrijeme pandemije korona virusa oni (ne)šire zarazu

OPASNO! U vrijeme pandemije korona virusa oni (ne)šire zarazu

Nakon što je objavljena informacija da je gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću i njegovim saradnicima određena izolacija od deset dana zbog mogućeg kontatka sa osobom pozitivnom na korona virus, u javnosti je postavljeno pitanje da li se radi o (ne)vakcinisanim licima? Naime, na osnovu mjera koje je donio Republički štab, imunizovani, koji budu u kontaktu sa zaraženom osobom, idu u izolaciju pet dana, a duplo više ostaju izolovani oni koji nisu vakcinisani. Na društvenim mrežama, koje Stanivuković redovno koristi, nikada nije objavljen trenutak njegove vakcinacije ili revakcinacije, iako su plasirane manje bitne informacije, posebno za zdravlje građana u vrijeme pandemije, koja je odnijela brojne živote.

autor: Faktor br.18

I nije to slučaj samo sa Stanivukovićem. U proteklih godinu i po dana i drugi opozicionari u Srpskoj utrkivali su se u izjavama kako „nema vakcina i da su skupo plaćane“, ali privatno su više vjerovali teoretičarima zavjere i odbijali da prihvate preporuke i mjere nadležnih organa. Licemjerno, posebno jer je u pitanju zdravlje i život onih, koje, navodno, brane.

Stručnjaci ističu da je ovo veliki problem, jer se radi o osobama koje su često na sastancima i velikim skupovima, pa tako postoji vjerovatnoća da se zaraze, ali i da prenose virus.

– Ne bi trebalo zaboraviti ni nedavne proteste koji su održani u centru Banja Luke na kojima je, prema zvaničnim informacijama, bilo oko 3.500 ljudi. Vođe opozicije u Srpskoj su silazile među građane, slikali se i grlili sa okupljenima, a niko od njih nije nosio maske. Velika je šansa da se tu neko mogao zaraziti korona virusom – ističe naš sagovornik.

Podsjeća da kod opozicije vlada podvojeno mišljenje: spremni da kritikuju vlast zbog broja umrlih od korone, ali ne i da preporuče građanima, koje pozivaju na javna okupljanja, da prihvate imunizaciju i mjere zaštite.

– Funckioneri Republike Srpske i Srbije su primili vakcine i tako poslali poruku građanima da i oni to urade i tako zaštite svoje zdravlje. Međutim, u opoziciji očito ima antivaksera koji odbijaju to da urade – dodaje naš sagovornik.

Ističe da je posebno zabrinjavajuće ponašanje gradonačelnika Banjaluke i njegovih pojedinih saradnika, ukoliko su odbili vakcinaciju, ali i mjere zaštite u vrijeme pandemije.Banjalučka policija već je ranije podnijela krivičnu prijavu tužilaštvu protiv Draška Stanivukovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Izvještaj je podnesen nakon protesta ugostitelja koji su, 5. aprila, organizovani ispred zgrade Administrativne službe grada Banjaluka, u vrijeme kada je postojalo ograničenje okupljanja.

– Lice D. S. se sumnjiči da je, kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, postupilo suprotno propisima Štaba za vanredne situacije Republike Srpske i suprotno odrebama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti iako je bio dužan i mogao biti svjestan da na taj način može uticati na odluku građana da svojim ponašanjem postupaju suprotno mjerama za suzbijanje virusa korona – saopšteno je tada iz PU Banjaluka.

IZBJEGAVAJU ODGOVOR

Iz kabineta gradonačelnika Banjaluke za Faktor nisu odgovorili na pitanja da li je Stanivuković vakcinisan, kada i ako nije – zašto odbija imunizaciju. Samo tokom ove godine on je organizovao nekoliko skupova, kojima su narušene epidemiološke mjere. U javnosti je često kritikovan. Stanivuković, a sve u cilju prikupljanja političkih poena, čim vidi fotografe i kamere prilazi okupljenim, a posebno u zagrljaj „lovi” starije osobe.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.