Kapetan Dragan za Faktor otkriva do sada nepoznate detalje svoje kontroverzne peticije:  ĐINĐIĆ MI JE BIO PRIJATELJ, ALI AKO PUSTE JOVANOVIĆA SAZNAĆEMO POTPUNU ISTINU!

Kapetan Dragan za Faktor otkriva do sada nepoznate detalje svoje kontroverzne peticije: ĐINĐIĆ MI JE BIO PRIJATELJ, ALI AKO PUSTE JOVANOVIĆA SAZNAĆEMO POTPUNU ISTINU!

Fondacija „Kapetan Dragan“ organizovala je širom Srbije peticiju za pomilovanje Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, prije 18 godina. Šta je cilj ove akcije, koja je izazvala oprečene stavove, za Faktor magazin objašnjava njen inicijator, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan. Tvrdi da mu je Đinđić bio prijatelj, a da bi puštanjem na slobodu Zvezdana Jovanovića, o čijoj krivici ili nevinosti ne želi da sudi, iako navodi da je njegov slučaj u potpunosti istražio, lakše saznali pozadinu ubistva tadašnjeg srbijanskog premijera.

autor: Faktor br.18

 

Da li je Vaše mišljenje da Jovanović nije ubica Đinđića, ili da bi on nakon 20 godina, ipak,  trebalo da bude pušten na slobodu?

Kapetan Dragan: I jedno i drugo. Da li je on ubica ili ne, meni to nije ključni element ove akcije. Važno je reći da on i dan danas negira ubistvo Đinđića. Brejvik je tužio državu zato što je nezasluženo proveo sedam godina u samici i dobio ih je na sudu. Dobio sam odgovor četiri renomirana svjetska advokata koji su prihvatili da predstavljaju Jovanovića pred Komitetom UN-a, u slučaju ako bi on bio spreman da tuži Srbiju za kršenje njegovih ljudskih prava. On mi je rekao da me cijeni kao svoga oca, ali da tuži Srbiju neprijatelju koji ju je do juče bombardovao – neće pa makar istrunuo u srpskom zatvoru. Zvezdan Jovanović je Srbin koji je punih 12 godina nosio srpsku uniformu, borio se pod srpskom zastavom i branio srpske interese. Ne želim da ulazim u nevinost ili krivicu Jovanovića, koju on negira, ali 20 punih godina slušamo samo jednu stranu priče. Tek nakon mog izlaska iz zatvora počinje da se čuje i druga strana. Srbija se u to vrijeme odrekla svega, uključujući i mene. Jovanovićevoj odbrani nije dozvoljena rekonstrukcija. Da padne crijep sa krova i ubije nekoga, radila bi se rekonstrukcija. Mi imamo ubistvo srpskog premijera gdje nije dozvoljena rekonstrukcija.

Može li se ime Milorada Ulemeka Legije naći na istoj peticiji?

Kapetan Dragan: Priča o Zvezdanu Jovanoviću nema nikakve veze sa Ulemekom. Nemam potrebu da ih povezujem u ovoj peticiji. Cijenim svakoga ko je nosio pušku i branio svoju državu. Po tom pitanju smatram da je Ulemek heroj, ali za ove druge stvari nisam imao ni vremena ni resursa da ih istražim, kao što sam istražio slučaj Zvezdana Jovanovića.

U kakvom zatvoru se nalazi Jovanović?

Kaptan Dragan: On je 20 godina u maksimalnoj izolaciji. Jovanović je u najstrožem dijelu zatvora kojeg nazivaju „Alkatraz“. Dozvoljeno mu je dva puta mjesečno, po 15 minuta, da se čuje sa svojom porodicom. Ne smije da ima nikakav kontakt ni sa kim, ni sa drugim zatvorenicima, pa čak ne smije da razgovara ni sa stražarima. Koriste znakove da mu daju instrukcije, a ako izgovore nešto što nije bilo pod moranje, dužni su da pišu izvještaje. Jovanović nije osuđen na samicu. On je bio primjeran oficir, čovjek čiste biografije, primjeran suprug, otac, čak i primjeran zatvorenik. Nijedan incident se nije dogodio za sve vrijeme boravka u tim strašnim okolnostima koje su nehumane.

Kakvo je Vaše mišljenje o ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću?

Kapetan Dragan: Zoran Đinđić je bio moj prijatelj. On je htio da me kandiduje na listi Demokratske stranke što sam ja odbio. Tražio je od mene spisak djece ranjenih i poginulih boraca da ih stipendira, do njihovog punoljetstva. Fondacija „Kapetan Dragan“ je stipendirala 14.000 djece ranjenih i poginulih boraca, bez dinara pomoći Miloševićeve države. Đinđić je jedini od srpskih političara koji je stipendirao tu djecu. Ja sam njegov prijatelj, kao nekoga ko je zadužio moju Fondaciju i Srbiju takvim gestom. Iz mog uskog gledišta, smatram da zaslužujemo da saznamo šta je pozadina ubistva Zorana Đinđića. Saznaćemo mnogo više ako je Zvezdan na slobodi i može sa svojim pravnim timom da dokazuje svoju nevinost.

Vaša Fondacija se bori i za prava zatvorenih Srba?

Kapetan Dragan: Za razliku od prethodnih režima, ja sa ljudima danas na vlasti mogu da razgovaram. Žele da pomognu, ali poštujući Bečku konvenciju. Ne mogu da se miješaju u unutrašnje stvari suverene zemlje. Mi kao nevladina organizacija smo našli načina. Moja saradnja na tom planu, pomoći Srbima u zatvorima,  je daleko ispred one koju sam ja imao dok sam bio zatvoren. Ponavljaću zauvijek izdajničke riječi Vuka Jeremića da se Srbija neće miješati u sukob Kapetana Dragana i Hrvatske. To je veleizdaja! On je znao da Hrvatska, protiv mene, nema nijedan provjerljiv dokaz.

SAMO ZA SRBOMRSCE SAM…

Da li vam smeta kada vas neko nazove ratnim zločincem?

Kapetan Dragan: Naprotiv. Vrlo mi godi kada me u Srbriji neko, ko je navodno Srbin, naziva ratnim zločincem. Tako me može nazvati samo srbomrzac. Ne može nijedan častan Srbin da me nazove zločincem. Niko, pa ni Hrvatska, nema nijedan provjerljiv dokaz koji može asocirati na bilo kakav ratni zločin. Samo mržnja prema Srbiji i mržnja prema meni je njihov motiv da bi mene zvali zločincem. Ni mene, ali ni Šešelja sa kojim nisam bio prijatelj. Prema tim aršinima, pola Hrvata bi trebalo biti proglašeno ratnim zločincima. Svaki Srbin koji mene tako nazove, sebe markira kao izdajnika i nečasnog čovjeka. Kritičar sam vlasti i u duši sam opozicionar, ali nisam spreman da rušim ono što je dobro u državi.

ČEGA SE PLAŠI AMERIKA?

Pojedine zapadne zemlje su javno osudile peticiju?

Kapetan Dragan: Američka ambasada u Srbiji se usudila da postavi pitanje ove peticije. Mislim da bi srpska Vlada morala da napravi oštar protest za kršenje Bečke konvencije i miješanja u unutrašnje stvari suverene države. Amerika se bahato ponaša, kao neki ulični mangup. U gotovo svaki rat u svijetu su umiješali svoje prste, a smeta im peticija. Plaše se da će se vidjeti njihova umiješanost u atentat na premijera Srbije. Zoranova porodica i svaki Srbin zaslužuje da zna pravu istinu.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.