Kafa prije treninga „topi“ kilograme

Kafa prije treninga „topi“ kilograme

Želite li sagorjeti više masti, pola sata prije početka treninga popijte kafu, kažu naučnici.

Na osnovu manje studije, provedene na 15 mlađih muškaraca, zaključili su da tri miligrama kafe po kilogramu tjelesne težine ubrzava razgradnju masti tokom vježbanja, piše Medical News Today.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) zdravim osobama preporučuje da u organizam dnevno ne unose više od 400 miligrama kofeina, što je otprilike četiri ili pet šoljica.

Pritom treba voditi računa da neki ljudi različito razgrađuju kofein i osjećaju negativne efekte već pri konzumiranju manjih količina kafe. Prosječna šoljica crnog napitka sadrži oko 100 miligrama kofeina.

Da bi istražili na koji način kofein prije vježbanja poboljšava sagorijevanje masti, nadležni u Odjeljenju za fiziologiju španskog Univerziteta u Granadi ispitali su efekat unosa kofeina na maksimalnu brzinu oksidacije masti kod aktivnih mlađih muškaraca tokom umjerenog treninga.

Petnaest dobrovoljaca prosječno starih 32 godine učestvovalo je tokom četiri sedmice u četiri testa. Pritom su u osam ujutro i u 17 časova dobijali placebo te istodobno i kofeinske suplemente, a nakon pola sata počeli i sa vježbanjem.

Rezultati su pokazali da se nakon konzumiranja kofeina kod ispitanika sagorijevanje masti tokom jutra povećalo za 10,7 odsto te za čak 29 odsto poslijepodne, rekao je Francisco José Amaro-Gahete, istraživač španskog univerziteta.

Razlika ne čudi, jer je i po biološkom ritmu sagorijevanje masti ujutro niže nego poslijepodne.

Kafa se kao stimulans često povezuje s boljim sportskim rezultatima, ali naučni dokazi te teorije nisu sveobuhvatni kakvi bi trebali biti.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.