Kolač od sira sa jagodama je grešno dobar desert!
Impresionira opojnom kombinacijom slatkih jagoda, sirnog namaza, bijele čokolade i hrskave baze od badema koja se u našim ustima pretvara u harmoniju najboljih okusa.
Kolač sa jagodama
Sastojci za tijesto – podlogu za kekse:
- 200 g keksa
- 50 g oguljenih badema
- 100 g otopljenog maslaca
Sastojci za nadjev:
- 500 g sirnog namaza (npr. Philadelphia)
- 200 g mascarpone sira
- 180 g kiselog vrhnja
- 150 g vanilin šećera u prahu
- 100 g bijele cokolade
Sastojci za dresing od jagoda:
- 400 g prepolovljenih i očišćenih jagoda
- 25 g šećera
- 1 žlica jestivog škroba
Proces pripreme kolač od sira s jagodama bez pečenja:
Otopite maslac u tavi.
Dok se hladi sameljite kekse i bademe u listićima u blenderu.
Mljevenu smjesu uspite u zdjelu, prelijte otopljenim maslacem i dobro umijesite.
Dobivenom masom obložiti podmazano dno kalupa za pitu i oblikovati čvrstu podlogu od keksa.
Stavite u hladnjak na oko 30 minuta.
U međuvremenu otopite bijelu čokoladu na parnoj kupelji pa je ulijte u veliku zdjelu.
Dodajte sirni namaz, mascarpone, kiselo vrhnje i šećer u prahu.
Polako miješajte i smjesom ravnomjerno prekrijte podlogu keksa.
Jagode, šećer i škrob prokuhajte u manjoj posudi i prekrijte smjesom kolač od sira.
Po želji zarežite nekoliko proreza u piti kako bi se i preljev lijepo rasporedio po nadjevu i dočarao atraktivne šare.
Kolač od sira stavite u hladnjak na nekoliko sati i ugodno ohlađenu poslužite nenadanim gostima.
Tiramisu sa jagodama u časi
Sastojci
Potrebno je:
- 200 g jagoda
- 5 kašika šećera
- 250 ml slatke pavlake
- 150 ml krem sira
- 24 komada piškota
- 50 ml soka od pomorandže
Priprema
Skuhajte jagode u malo vode sa 2 kašike šećera i izmiksajte ih u blenderu, pa im dodajte sok od pomorandže.
Umutite slatku pavlaku sa krem sirom i 3 kašike šećera.
U času redjajte izlomljene piškote, prelijte sirupom od jagoda, pa stavite kašiku slatke pavlake.
Ponovite postupak dok ne napunite čaše.
Voćni kolač: Slatki, ukusni i mekani zalogaji kojima niko neće moći da odoli!
autor/foto: recepti.com